ΕΡΤ: Καμένη γη παραλαμβάνει η νέα ηγεσία

Το ταμείο είναι μείον στην ΕΡΤ όπως αποκαλύπτεται μετά την ανάληψη του κρατικής ραδιοτηλεόρασης από το δίδυμο Ζούλας και Γαμπρίτσιος, ως προέδρος ο ένας και ως  διευθύνων συμβούλος ο άλλος.

Οι δυο τους παραλαμβάνουν από την προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένα «μαγαζί» – όπως είναι ο συνηθισμένος όρος στην δημοσιογραφική πιάτσα, που παρουσιάζει πλήρη εικόνα διάλυσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από τις εκλογές, η προηγούμενη διοίκηση αιτήθηκε επειγόντως μια έκτακτη επιχορήγηση της ΕΡΤ της τάξης των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που όμως δεν πήρε τυπική έγκριση, με αποτέλεσμα τώρα, τα μόνα χρήματα που μπορούν να διατεθούν έως το τέλος του χρόνου για το πρόγραμμα της ΕΡΤ, να είναι σχεδόν τα 2,5 εκ. ευρώ που αποδεσμεύτηκαν από τα δικαιώματα του ΠΑΟ και του ΑΡΗ, που μετακόμισαν στην Nova. Ποσό που θεωρείται αστείο για όποιον έχει γνώση τι κόστος έχει ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα. Τα ποσά που έδωσε στην επιτροπή ο κ. Ζούλας δεν αφήνουν αμφιβολίες για το πως διαμορφώνεται το τοπίο στην ΕΡΤ.

«Η ΕΡΤ, είπε, έχει να δώσει 63 εκ. ευρώ σε μισθοδοσία, 20 εκ. ευρώ σε ΦΠΑ, 35 εκ. ευρώ σε λειτουργικά έξοδα και άλλα 42 εκ. ευρώ για επενδύσεις σε πρόγραμμα τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό, εκ των οποίων η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 35 εκ. ευρώ για το αθλητικό πρόγραμμα. Έτσι, για την επόμενη χρόνια έχει διαθέσιμα 2-3 εκ. ευρώ για επενδύσεις κι άλλα 2-3 εκ. ευρώ για να παράξει πρόγραμμα σε 5 τηλεοπτικούς σταθμούς και 5 ραδιοφωνικούς σταθμούς».

Πακτωλός χρημάτων στο ποδόσφαιρο

Το μεγάλο πρόβλημα της ΕΡΤ είναι φυσικά η επιλογή της προηγούμενη κυβέρνησης, να υποσχεθεί να διαθέσει έναν πακτωλό χρημάτων στις ομάδες ποδοσφαίρου πρώτης και δεύτερης εθνικής, αλλά και σε άλλα αθλητικά προγράμματα, με αποτέλεσμα να στραγγίξει τα οικονομικά της δημόσιας τηλεόρασης. Παρά τις δραματικές οικονομίες που έκανε η νέα κυβέρνηση στα τηλεοπτικά συμβόλαια, το κόστος παραμένει πολύ υψηλό.

Οπως σημείωναν συνεργάτες του Κωνσταντίνου Ζούλα, υπό τις παρούσες συνθήκες, και με όλες τις ζώνες της ΕΡΤ «στον αέρα», μόνο εσωτερικές παραγωγές μπορούν να γίνουν. Γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν συνεργασίες με δημοσιογράφους έξω από την ΕΡΤ, ούτε να φτιαχτεί νέο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα η δημόσια τηλεόραση να μπορεί να δείξει για το άμεσο μέλλον, μόνο επαναλήψεις.