Παραλείψεις, λάθη και πανικός στάθηκαν μοιραία για τους 2 δύτες στην Κάρπαθο - Από θαύμα σώθηκε ο τρίτος (Video)

Τα πιθανά λάθη που στάθηκαν μοιραία για τη ζωή των δύο εκ των τριών δυτών στην Κάρπαθο, εξήγησε ιδιώτης δύτης, χαρακτηρίζοντας τη διάσωση του τρίτου δύτη «θαύμα». Ο έμπειρος δύτης, που μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ALPHA, εξήγησε όσα δεν έκαναν, ενώ όφειλαν, για την ασφάλειά τους οι τρεις δύτες στην Κάρπαθο και ανέλυσε τις πιθανές συνθήκες που επικράτησαν τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η τραγωδία.

Ο ιδιώτης δύτης ήταν εκείνος που βούτηξε πρώτος για τη διάσωση των τριών ανδρών. Όπως είπε στον ALPHA η κατάδυση που επιχείρησαν οι δύο δύτες ήταν πολύ δύσκολη γιατί «μπήκαν σε χαράδρα». Ακόμα και από τις φυσαλίδες, όπως διαπιστώσαμε στη σημερινή επιχείρηση για τον εντοπισμό τους, δεν έχεις ορατότητα. Μάλλον επικράτησε πανικός», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως δήλωσε, οι δύο δύτες έκαναν το λάθος αφενός να μην έχουν μαζί τους επιπλέον πηγές αέρα παρά «μόνο μια μπουκάλα μαζί τους ο καθένας» και αφετέρου δεν είχαν φροντίσει να στήσουν έναν «οδηγό» – που οι δύτες αποκαλούν «μίτο της Αριάδνης» – προκειμένου να τους δείχνει που είναι η έξοδος από τη σπηλιά.

Ο ιδιώτης δύτης εξήγησε, μάλιστα, ότι  «από θαύμα βγήκε ο τρίτος δύτης (σ.σ. αυτός που ειδοποίησε τις αρχές), γιατί ξήλωσε ένα δίχτυ το οποίο χρησιμοποίησε ως «οδηγό» για να βρει την έξοδο σε συνδυασμό με έναν κιούρτο για γαρίδες (σ.σ. τρόπος ψαρέματος), που από τύχη, του έδωσε να καταλάβει πού βρισκόταν».

Υπενθυμίζεται, όχι την Κυριακή, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι μονάδες κατόρθωσαν να ανασύρουν τη σορό του 35 χρονου Ιρανού, ενώ σήμερα Δευτέρα θα επιχειρηθεί η ανάσυρση της σορού και του άλλου άτυχου δύτη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος