Σφοδρή κακοκαιρία με σοβαρά προβλήματα σε όλη την Επικράτεια

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τις τελευταίες ώρες τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με πολικές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις, βροχές και θυελλώδεις ανέμους που στο Αιγαίο φτάνουν τα 10 μποφόρ. Στα λευκά έχουν ντυθεί Πάρνηθα και Πεντέλη, χιόνια αναμένονται στα βόρεια προάστια ενώ από το πρωί χιονίζει και στην Αθήνα.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στη Λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ προς το καζίνο, αλλά και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου Πεντέλης 414 μέχρι τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου.

Επίσης, η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Χασιάς – Δερβενοχωρίων στο ύψος της Μονής Κλειστών στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Παράλληλα, διακόπηκε, λόγω χιονόπτωσης, από χθες το μεσημέρι η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών, από την περιοχή Φίχθι-Αγίας Σωτήρας έως την Οινόη, στο ρεύμα προς Θήβα, καθώς και στην Επαρχιακή Οδό Ελευσίνας-Θήβας από το 4ο χιλιόμετρο στο ρεύμα προς Θήβα στην περιοχή της Μάνδρας.

Προβλήματα σε οδικούς άξονες

Εξαιτίας της κακοκαιρίας έχουν διαπιστωθεί προβλήματα σε ορισμένους οδικούς άξονες. Στο Κιλκίς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου (διάβαση Ξηρόμερου), ενώ από παρακαμπτήριες οδούς διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων λόγω υπερχείλισης του Γαλλικού ποταμού, στο σημείο της επαρχιακής οδού Μανδρών – Γαλλικού.

Στην Καστοριά, λόγω διάβρωσης του οδοστρώματος διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής (μέσω Κορομηλιάς) από 11ο έως 21ο χλμ.

Λόγω του χιονιού, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για όσους θέλουν να μεταβούν στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας στο νομό Πέλλας, αλλά και όσους κινούνται στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 14ο έως 22ο χλμ, και Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου) από 35ο έως 45ο χλμ.

Σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Φλώρινας, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, εκτός από τις πεδινές περιοχές του Δήμου Αμυνταίου.

Στη Χαλκιδική, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου: Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (από Πολύγυρο έως Γαλάτιστα), Παλαιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (από το 65ο έως το 92ο χλμ), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Πλανών, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Γερακινής, Επαρχιακή Οδό Πολυγύρου – Καλύβων (μέσω Πατελιδά), Εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Πολυγύρου, Παλαιά Εθνική Οδό Αρναίας – Θεσσαλονίκης (μέσω Ταξιάρχη), Επαρχιακή Οδό Αρναίας – Στανού, Επαρχιακή Οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας, Επαρχιακή Οδό Παλαιοχωρίου – Μ. Παναγίας.

Με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από 28ο έως το 42ο χιλιόμετρο, λόγω του χιονιού. Εξάλλου, σε ετοιμότητα βρίσκεται η πολιτική προστασία στους δήμους και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει με χιονοπτώσεις την κεντρική Πελοπόννησο, από σήμερα το απόγευμα.

Από το τμήμα πολιτικής προστασίας του δήμου Τρίπολης επισημαίνεται ότι έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για να έχουν αλάτι όλα τα χωριά, ενώ θα λειτουργήσει όλο το 24ωρο η τηλεφωνική γραμμή 2713.600.407, στην οποία θα απευθύνονται οι πολίτες για τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την κακοκαιρία, ώστε να λάβουν βοήθεια.

Η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τη λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, καλεί τους οδηγούς να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις, να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν να τις τοποθετήσουν.

Επίσης, να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους, να κρατούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα εκχιονιστικά μηχανήματα, να μην τα προσπερνούν, να κινούνται δεξιά και να ακολουθούν τις οδηγίες της Τροχαίας, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κινούμενοι στον αυτοκινητόδρομο μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1025.

Στο νομό Ιωαννίνων το θερμόμετρο δείχνει -4 βαθμούς στο Μέτσοβο και -3 στο Ανατολικό Ζαγόρι.

Ασταμάτητα χιονίζει σε όλη τη Φθιώτιδα. Στον Δομοκό δόθηκε εντολή να κλείσουν τα σχολεία, καθώς η κυκλοφορία διεξάγεται με προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Φθιώτιδας το χιόνι φτάνει τα 10 με 15 εκατοστά. Σε σημεία της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και της εθνική οδού Λαμίας – Δομοκού εκχιονιστικά μηχανήματα ρίχνουν αλάτι.

Στην εθνική οδό Λαμίας-Άμφισσας, κατά περιόδους επικρατεί έντονη χιονόπτωση και σε ορισμένες περιπτώσεις η τροχαία προχωράει σε διακοπή της κυκλοφορίας των φορτηγών, έτσι ώστε τα εκχιονιστικά μηχανήματα, να ανοίξουν τον δρόμο από το χιόνι ρίχνοντας αλάτι, ενώ στη συνέχεια επιτρέπουν και πάλι την κυκλοφορία των οχημάτων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση της συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Κλειστά σχολεία

Λόγω των χιονοπτώσεων δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Πεντέλης (Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μελισσίων). Κλειστοί θα είναι και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί στις Δημοτικές Ενότητες Πεντέλης και Νέας Πεντέλης.

Λόγω της χιονόπτωσης δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, Τρίτη, τα σχολεία στους δήμους Δομοκού και Μακρακώμης στη Φθιώτιδα, στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας Κοζάνης, Φλώρινας, Γορτυνίας και τα σχολεία σε Καστρί και Άγιο Πέτρο του δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

Με μια ώρα καθυστέρηση θα ανοίξουν στους δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού Καστοριάς, ενώ με καθυστέρηση θα λειτουργήσουν επίσης ορισμένα σχολεία στο Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Εκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων

Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την υποστήριξη των αστέγων.

Από σήμερα, Δευτέρα, θα παραμείνει ανοιχτό όλο το 24ωρο το Κλειστό Γυμναστήριο του Ρουφ (Πειραιώς & Εχελιδών 69), προκειμένου να φιλοξενήσει άστεγους και ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, ανοικτό όλο το 24ωρο είναι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς 35).

Κλιμάκια του ΚΥΑΔΑ και των 16 συνεργαζόμενων φορέων και οργανώσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ EXELIXIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, PRAKSIS, PROTEKTA, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ΚΛΙΜΑΚΑ, Σύμμαχοι Υγείας, Γιατροί του Κόσμου, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, EMFASIS, Κέντρο Ζωής, Θετική Φωνή, ΣΦΕΑ-ΕΜΕ κ.α) έχουν συγκροτηθεί προκειμένου, όπου χρειαστεί να προβούν σε επί τόπου παρεμβάσεις, μοιράζοντας κουβέρτες και τρόφιμα σε αστέγους και με τη συνοδεία γιατρών και κοινωνικών λειτουργών θα ενημερώνουν, όσους το επιθυμούν, να μεταφερθούν στον θερμαινόμενο χώρο του Ρουφ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στον τηλεφωνικό αριθμό 1595.

Ο καιρός σήμερα Τρίτη 10 Φεβρουαρίου: 

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα στην Ελλάδα, με χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές οι οποίες σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.  Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Παγετός στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ 

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές και στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Εξασθένηση από το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Θα πνέουν βόρειοι βορειονατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 με 9 και πρόσκαιρα 10 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από 02 έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

  • Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης, με σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από μείον 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ 

  • Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα δυτικά και βελτίωση από το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Θα πνέουν από τα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα 8 με 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από μείον 4 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις και βροχή η χιονόνερο στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση από τα βόρεια.
  • Άνεμοι: Θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Εξασθένηση των ανεμών από το μεσημέρι.
  • Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιόνι η χιονόνερο. Οι χιονοπτώσεις που κατά τόπους θα είναι πιο πυκνές σταδιακά από το απόγευμα θα εξασθενίσουν.
  • Άνεμοι: Θα πνέουν βόρειοι βορειονατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από μείον 1 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.
  • Άνεμοι: Θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 10 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 

  • Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά στα βόρεια.
  • Άνεμοι: Θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στα νότια αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Θα κυμανθεί από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.