Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες…». Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί αφού συγκλονίζουν οι αριθμοί που καταγράφουν τον εθισμό των παιδιών στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα social media και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Ο Μανώλης Παπασάββας, διοικητής του Παίδων Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού, μίλησε στο Open για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται σε ειδική μονάδα του νοσοκομείου.
«Από το 2007 που ξεκίνησε η μονάδα, έχουν προσέλθει πάνω από 500 έφηβοι έχουν προσέλθει στην μονάδα για «απεξάρτηση». Μας έρχονται παιδιά από 3-4 ετών μέχρι την ηλικία των 16 ετών».
Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι σε παιδιά ηλικίας 5-12 το 78% χρησιμοποιεί το ίντερνετ, ενώ το ποσοστό πηγαίνει στο 90% σε ηλικίες παιδιών 10-12 ετών.
Τα παιδιά έχουν εθιστεί στη χρήση διαδικτύου, παίζουν παιχνίδια ως το ξημέρωμα, ζουν απομονωμένα, κλείνονται στον εαυτό τους, δεν έχουν φίλους, παρουσιάζουν φοβίες…».
Ο κ. Παπασάββας κάνει έκκληση στους γονείς «…με το που διαπιστώσουν ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν πολλές ώρες το ίντερνετ, να καλέσουν αμέσως βοήθεια. Να μας καλέσουν, παρέχουμε συμβουλευτικές προτάσεις».
«Οι γονείς να βάλουν όριο»
Η Ιλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-θεραπεύτρια του Αιγινήτειου Νοσοκομείου μίλησε στο Open TV για το θέμα και τόνισε: «Το πρόβλημα είναι οι δραστηριότητες στο μέσο, όχι το μέσο καθ’ αυτό. Κατά βάση τα social media και τα παιχνίδια είναι αυτά που προκαλούν εθισμό, γιατί υπάρχει η άμεση ικανοποίηση, όπως π.χ. τα likes. Έτσι ενεργοποιείται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο που φέρνει και την εξάρτηση από το διαδίκτυο», λέει.
« Οι γονείς δεν βάζουν όριο στα παιδιά γιατί νιώθουν ενοχές,τόνισε. Αλλά όταν δεν τους βάλεις όρια από νωρίς, είναι δύσκολο να πειθαρχήσουν αργότερα. Η αμερικανική παιδιατρική εταιρία έχει ορίσει τους χρόνους που θα πρέπει τα παιδιά να είναι μπροστά από μία οθόνη.Μία ώρα την ημέρα και 2 ώρες το σαββατοκύριακο το πολύ. Η εφηβεία είναι αργά πια να βάλεις όρια. Τα βάζεις από νωρίς και τα τηρείς. Τα όρια κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα και πιο υγιή».