Καιρός: Η ώρα του «Τηλέμαχου» και τα χιόνια στην Αθήνα-Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

Την ώρα που το 51% της χώρας έχει καλυφθεί από χιόνι, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, ο «Τηλέμαχος», θα επηρεάσει από τη Δευτέρα την Ελλάδα.

Σύμφωνα  με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), το νέο κύμα κακοκαιρίας δεν θα έχει τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Σοφία» και τα φαινόμενα δεν θα είναι γενικευμένα, αλλά θα εκδηλωθούν κυρίως στις περιοχές από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Ο «Τηλέμαχος» έρχεται -όπως η «Σοφία»- και αυτός από τα βόρεια, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες κινούνται προς τη χώρα μας, φέρνοντας χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες

Εν τω μεταξύ, Γιάννης Καλλιάνος, σημειώνει πως αύριο Δευτέρα, θα είναι η μέρα που η Αθήνα θα βρεθεί στο μάτι του χιονιά. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ειδικά στα βόρεια προάστια το χιόνι θα είναι κατά διαστήματα πυκνό! Χιόνια όμως αναμένονται σε χαμηλό υψόμετρο και σε άλλες περιοχές. Επιπλέον, η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει ακόμη πιο χαμηλά, το πρωί της Τρίτης, ενώ από την Τετάρτη έρχονται νέες σφοδρές χιονοπτώσεις.

Η πρόγνωση

Αναλυτικά, η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου για το νέο κύμα κακοκαιρίας από τη Δευτέρα:

«Θα χιονίσει χαμηλά στην Αττική

Όλα τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι αύριο Δευτέρα έρχεται και η ώρα της Αττικής! Θα χιονίσει από το μεσημέρι (ενδεικτικά) και έπειτα ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Και μάλιστα αργά το βράδυ της Δευτέρας (προς το ξημέρωμα της Τρίτης) ίσως έχουμε και κάποιες εκπλήξεις! Στα βόρεια προάστια ειδικά το χιόνι θα είναι κατά διαστήματα πυκνό και ενδέχεται να έχουμε και αξιόλογες χιονοστρώσεις!

Θα χιονίσει σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και στην Εύβοια, στο Πήλιο, στις Σποράδες, στη Βοιωτία και την ανατολική Φθιώτιδα, στην Πελοπόννησο αλλά και αργότερα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Ψύχος το πρωί της Τρίτης

Πρώτοι επίσης μάθατε ότι θα είχαμε θερμοκρασίες κοντά στους – 18°C στα πιο ορεινά της χώρας. Το πρωί σήμερα στην Πτολεμαΐδα ο υδράργυρος κατρακύλησε στους – 19°C. Το πρωινό της Τρίτης θα είναι ακόμη πιο δύσκολο μιας και αναμένεται τοπικά να δούμε ακόμη και λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες ειδικά στα βορειοδυτικά της χώρας.

Από την Τετάρτη έρχονται νέες σφοδρότερες χιονοπτώσεις

Την Τετάρτη έρχονται νοτιάδες στα δυτικά που θα φέρουν πολύ υγρασία. Επειδή ήδη είναι εγκλωβισμένο ψύχος σε όλη τη χώρα, θα ξεκινήσει να χιονίζει πολύ πυκνά στα δυτικά ακόμη και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα (όπως και στα βόρεια) και σταδιακά θα το “γυρίσει” σε βροχή. Προσοχή όμως διότι τα χιόνια στην έναρξη της κακοκαιρίας της Τετάρτης θα είναι πολύ πολύ πυκνά!