Πρόστιμα στον ΟΤΕ από το ΣτΕ για κοριούς

Κατόπιν επικύρωσης τριών αποφάσεων της Αρχής Προστασίας Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) από το Συμβούλιο της Επικρατείας, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 145.000 ευρώ στον ΟΤΕ.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στον ΟΤΕ, καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας (στα γνωστά ΚΑΦΑΟ) για την αποφυγή παραβιάσεων του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών και για μη έγκαιρη ενημέρωση της Αρχής για τρία συμβάντα υποκλοπών.

Τα πρόστιμα επεβλήθηκαν για τους εξής λόγους:

1) Ελλιπή μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή παραβιάσεων του απορρήτου των επικοινωνιών και

2) Μη ενημέρωση της ΑΔΑΕ, με αποτέλεσμα να μην παρίστανται εκπρόσωποι της Αρχής κατά τον χρόνο κατάσχεσης των αντικειμένων παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών (κοριών, κ.λπ.) που βρέθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο ΟΤΕ στο ΣτΕ υποστήριξε πως δεν ήταν υποχρεωμένος να ενημερώσει τις Αρχές για τα περιστατικά υποκλοπών την Αρχή, κάτι που απορρίφθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Συντάγματος που εξασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών, αλλά και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, ρητά προβλέπεται η υποχρέωση των τηλεφωνικών παρόχων να ενημερώνουν αμέσως για ζητήματα ασφαλείας και απορρήτου των επικοινωνιών.