Η αύξηση κατά 3.966 των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλάζει το τοπίο στις βάσεις φέρνοντας δραματικά τα πάνω, κάτω στις πανελλαδικές εξετάσεις 2018.
Ειδικά τα τμήματα Πληροφορικής, Γεωπονίας και Ψυχολογίας είναι εκείνα που, σημειώνουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό θέσεων
Κι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους.
Τη μεγαλύτερη αύξηση αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ σημειώνουν τα τμήματα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (αύξηση κατά 35, από 280 σε 315) και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (αύξηση κατά 34, από 270 σε 304). Ακολουθεί το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αυξημένο κατά 30 τον αριθμό εισακτέων (240 πέρυσι, 270 φέτος). Μεγάλη είναι η αύξηση του αριθμού εισακτέων, κατά 29 θέσεις στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (230 πέρυσι, 259 φέτος).
Σημαντική αύξηση έχουμε και στις νομικές σχολές: 27 θέσεις περισσότερες από πέρυσι έχουμε στη σχολή της Κομοτηνής (450 πέρυσι, 477 φέτος), 25 θέσεις επιπλέον στης Αθήνας (410 πέρυσι, 435 φέτος) και 21 στης Θεσσαλονίκης (350 πέρυσι, 371 φέτος).
Επιπλέον, 28 θέσεις περισσότερες σε σχέση με πέρυσι θα έχουν το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (225 πέρυσι, 253 φέτος) και το τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (220 πέρυσι, 248 φέτος).
Στα ΤΕΙ τώρα, η μεγαλύτερη αύξηση σε αριθμό θέσεων εισακτέων παρατηρείται στα τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Μηχανικών Αυτοματισμού ΤΕ του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με αύξηση 31 θέσεων (από 250 που είχαν πέρυσι, σε 281). Κι ακολουθούν τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ και Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων-Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με αύξηση 30 θέσεων (από 240, σε 270 θέσεις). Μεγάλη είναι η αύξηση –κατά 28 θέσεις– και στα τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και των Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ Ηπείρου (από 220 θέσεις πέρυσι, σε 248 φέτος).
Όσον αφορά στις σχολές Ιατρικής, αν και πέρυσι είχε ανακοινωθεί η μείωση του αριθμού εισακτέων, φέτος παραμένει αμετάβλητος.
Ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι η αύξηση αναμένεται να κάνει ευκολότερη την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι όλες αυξήσεις έγιναν σε τμήματα που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της αγοράς.«Η αύξηση του αριθμού δεν είναι αμελητέα, αφού ξεπερνά το 5%, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι ηπιότερος φέτος ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων για την εισαγωγή τους σε κάποια τμήματα και γενικότερα, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», είπε.
Πρόσθεσε επίσης ότι οι βάσεις των περιφερειακών τμημάτων θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και θεωρείται πιθανότερη η πτώση των βάσεων των τμημάτων του 2ου και του 4ου πεδίου, δηλαδή των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Ενώ τόνισε ότι για τα παιδαγωγικά τμήματα, πάντως, λόγω της κατάργησης του πεδίου των Παιδαγωγικών Επιστημών, αναμένεται αύξηση της ζήτησης και άρα, άνοδος και των βάσεων.
Σχετικά με τις περιζήτητες σχολές, ο κ. Χατζητέγας ανέφερε ότι «δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για μείωση του αριθμού εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και έτσι, δεν μεταβάλλεται το τοπίο».
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις ανά Πεδίο:
- 1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών
Σε σχολές όπως οι Νομικές όπου αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων κατά 76 άτομα θα υπάρξει πτώση στις βάσεις. Ήδη από πέρυσι υπήρξε μια μικρή πτώση η οποία εφέτος αναμένεται να γίνει μεγαλύτερη.
Στις σχολές Ψυχολογίας η αύξηση κατά 129 των θέσεων αναμένεται να κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.
Αύξηση σε αυτό το πεδίο αναμένεται να έχει το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας που αναβαθμίστηκε.
- 2ο Πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Εδώ δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές καθώς δεν είναι μεγάλη η αύξηση των εισακτέων. Επίσης, ο υψηλός ανταγωνισμός στις κεντρικές σχολές θεωρείται πως θα κρατήσει τη βάση στα περυσινά επίπεδα.
- 3ο Πεδίο, Επιστήμες Υγείας
Αναμένονται μικρές αυξήσεις των βάσεων ή ανάλογες βάσεις με τις περυσινές, καθώς και εδώ ο αριθμός των εισακτέων δεν αναμένεται να επηρεάσει, τόσο τις Ιατρικές σχολές, όσο και τα τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής.
- 4ο Πεδίο, Σχολές Πληροφορικής και Οικονομίας
Εδώ αναμένεται πτώση των βάσεων λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων κατά 200 άτομα στις σχολές πληροφορικής.
Σε τμήματα όπως Χημείας, Δασοπονίας και Τουριστικών η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εισακτέων αναμένεται να φέρει εκπλήξεις, καθώς η μεγάλη ζήτηση πέρυσι έφερε μεγάλη αύξηση στη βάση και εφέτος η αύξηση του αριθμού των εισακτέων ίσως οδηγήσει σε παγίωση των βάσεων σε υψηλά επίπεδα.
Άγνωστος… «χ» τα παιδαγωγικά τμήματα τα οποία για φέτος είναι ανοιχτά σε όλα τα πεδία.