Η "Λητώ" φέρνει καταιγίδες, παγετό, χιονόνερο και χιόνια - Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για σήμερα & αύριο

Η νέα κακοκαιρία, «Λητώ» με την εισβολή ψυχρών αέριων μαζών, έφερε ήδη τα πρώτα προβλήματα στη χώρα. Βασικό χαρακτηριστικό της θα είναι οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και η απότομη μείωση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού αρχικά στο Ιόνιο ενώ στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Η «Λητώ» θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά-βορειοανατολικά με αποτέλεσμα τη γρήγορη βελτίωση του καιρού μέσα στη Δευτέρα. Από χθες το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η «Λητώ» κινούμενη γρήγορα προκαλεί βροχές και καταιγίδες οι οποίες στη Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου είναι ισχυρές.
Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν σταδιακά ολόκληρη τη χώρα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Ειδικά σήμερα Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τα Ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ θα χιονίσει ακόμα και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Τα φαινόμενα που θα είναι ιδιαίτερα έντονα, από τις απογευματινές ώρες και από τα δυτικά σταδιακά θα εξασθενήσουν. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους το πρωί και το βράδυ στα βόρεια Ηπειρωτικά.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές ή χιονόνερο σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα υπόλοιπα τμήματα. Ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως σε θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα, οι οποίες βαθμιαία και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά τοπικά 7 και στα θαλάσσια τμήματα πρόσκαιρα το πρωί πιθανώς έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και κατά διαστήματα σε περιοχές της Ηπείρου από τα 200 μέτρα και της δυτικής Στερεάς πάνω από τα 300-400 μέτρα. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 και πιθανώς 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από το απόγευμα και από τα νότια θα εξασθενήσουν. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά, σε περιοχές πάνω από τα 200 μέτρα στα βόρεια και κυρίως πάνω από τα 300 μέτρα σε Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει και στα πεδινά της Θεσσαλίας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές. Καταιγίδες θα σημειωθούν αρχικά στα δυτικά και σταδιακά στα ανατολικά. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους ισχυρά, μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και το πρωί στα βόρεια πιθανώς 8 μποφόρ που βαθμιαία στα νότια θα γίνουν δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 6 και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία βόρειοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού για αύριο Τρίτη 27/02/2018:

Την Τρίτη ο καιρός αναμένεται άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές, χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της δυτικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερη υψόμετρο, πιθανώς κατά περιόδους πυκνές τις πρωινές και βραδινές ώρες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία από το απόγευμα στα δυτικά. Τη νύχτα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα δυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε νότιους. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους το πρωί και το βράδυ στα κεντρικά και τα βόρεια Ηπειρωτικά.