Θα ιδρύονται φαρμακεία και από μη φαρμακοποιούς - Φαρμακοποιοί: Δεν θα το επιτρέψουμε

Την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «μέτρα θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής και άλλες διατάξεις» για να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις  διατάξεις της τροπολογίας, άδεια φαρμακείου χορηγείται:

-Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.

-Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού.

-Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

 

Έντονες αντιδράσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικόυ Συλλόγου

Την αντίθεσή του στην τροπολογία εξέφρασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), μέσω του προέδρου του Κυριάκου Θεοδοσιάδη, ο οποίος υποστήριξε πως «το υπουργείο επαναφέρει επί της ουσίας το σύνολο των ρυθμίσεων που προέβλεπε η σχετική ΚΥΑ περί ιδιοκτησιακού, η οποία όμως ακυρώθηκε με την υπ’ αριθμόν 1804/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ».

«Το ποιος δικαιούται να ιδρύσει φαρμακείο το έκρινε προ εξαμήνου η Ολομέλεια του ΣτΕ με συντριπτική πλειοψηφία (20-2). Η ελληνική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σεβαστεί την απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, η οποία άλλωστε συμπίπτει με σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε κάθε περίπτωση οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι σε τέτοιες ρυθμίσεις και δεν θα επιτρέψουν με κανένα τρόπο την ίδρυση φαρμακείων από ιδιώτες.

Όποιος ιδιώτης θελήσει να επενδύσει ανοίγοντας φαρμακείο με βάση τους κυβερνητικούς ακροβατισμούς απλώς θα χάσει τα χρήματα του», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Διαβάστε εδώ την τροπολογία