Νέο κύμα κακοκαιρίας με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια

Ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας, ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά. Επιπλέον, πολικής προέλευσης αέριες μάζες θα κινηθούν από τα βόρεια Βαλκάνια νοτιότερα και από το απόγευμα της Δευτέρας, θα επηρεάσουν τη χώρα μας και ιδιαίτερα τη Β. Ελλάδα, προκαλώντας πτώση της θερμοκρασίας.

 Πιο αναλυτικά:

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, καθώς και πιθανές χαλαζοπτώσεις, στο Βόρειο και Κεντρικό Ιόνιο, οι οποίες στη συνέχεια θα επεκταθούν νοτιοανατολικά και μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να επηρεάσουν το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Από το απόγευμα, τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να επεκταθούν στο σύνολο του Αιγαίου, με έμφαση στα ανατολικά και βόρεια τμήματα.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Δυτική Μακεδονία, με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500 μέτρα και πάνω.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο, θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοδυτικοί, έντασης 7-8 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, νοτιοδυτικοί 6-7 μποφόρ και στα βόρεια τμήματα, από βόρειες διευθύνσεις, έντασης 7-8 μποφόρ, πιθανόν πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

Στην Αττική:

Βροχές και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονες.

 Οι πολίτες πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές, εάν και εφόσον κρίνεται απαραίτητο. Καλό είναι να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των έντονων φαινομένων και να μην επιχειρούν να διασχίσουν πλημμυρισμένους δρόμους, με οποιοδήποτε μέσο.

Παναγιώτα (Πάττυ) Σπηλιωτοπούλου                                                               

Πτυχιούχος Φυσικός

Πτυχιούχος Μετεωρολόγος-Περιβαλλοντολόγος, ΕΚΠΑ

ΠΜΣ «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα», ΕΜΜΕ-ΕΚΠΑ

Επιστημονική Συνεργάτης SiMeteo.gr

(Επίσημη Σελίδα στο facebook: Patty Spiliotopoulou Φυσικός – Μετεωρολόγος – Δημοσιογράφος)