Έλληνες αστυνομικοί θα επιβλέπουν τους ελέγχους των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των Ελλήνων που ταξιδεύουν προς τη Γερμανία, εξαιτίας της καραντίνας που επιβάλλουν οι γερμανικές αρχές, αντιμετωπίζοντας την Ελλάδα σαν μία χώρα εκτός Σένγκεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταβούν στην Γερμανία Έλληνες αστυνομικοί, προκειμένου να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια των ελέγχων των επιβατών.

Τον Οκτώβριο ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ διαβεβαίωσε τον Νίκο Τόσκα πως οι έλεγχοι γίνονται επιλεκτικά σε χώρους των αεροδρομίων που είναι για τη ζώνη εντός Σένγκεν. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες οι έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια δεν είναι καθόλου διακριτικοί, γίνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες και μάλιστα σε χώρους εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως στέλεχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Γερμανίας δήλωσε στην Deutsche Welle ότι «αντιμετωπίζουμε τις πτήσεις από την Ελλάδα σαν να προέρχονται από την Τουρκία ή την Αίγυπτο». Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πως πολλοί επιχειρούν να περάσουν σε γερμανικό έδαφος με πλαστά ελληνικά έγγραφα.

«Η απόφαση (για τους εντατικούς ελέγχους) ελήφθη σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών στην Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία. Ενημερώθηκαν σχετικά με υπομνήματα η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, καθώς και οι υπουργοί Εσωτερικών όλων των χωρών-μελών της Σένγκεν», εξηγεί το Βερολίνο.