Συλλήψεις τεσσάρων ατόμων στην Αθήνα που πιθανόν να σχετίζονται με τους τζιχαντιστές του Βελγίου

Στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων προχώρησε η αστυνομία, σε σχέση με τις έρευνες για τον μαροκινής καταγωγής εγκέφαλο του τζιχαντιστικού πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις στο Βέλγιο.

Σύσκεψη κορυφής πραγματοποιείται στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛΑΣ προσήγαγε τον αρχηγό των πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο, καθώς ο ένας εκ των προσαχθέντων μοιάζει με τον φερόμενο ως εγκέφαλο.

Η αστυνομία εξετάζει το διαμέρισμα που έμεναν οι συλληφθέντες στο Παγκράτι.

Ταυτόχρονα εξετάζονται και τα κινητά τηλέφωνα που έφεραν μαζί τους, προκειμένου  να διαπιστωθεί εάν ήταν εκείνα μέσω των οποίων είχαν γίνει τα τηλεφωνήματα στα μέλη του πυρήνα στο Βέλγιο.

Η επιχείρηση στην Ελλάδα ξεκίνησε μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής, που εκδόθηκε χθες Παρασκευή 16 Ιανουαρίου, από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ.

Βελγικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει νωρίτερα, πως ο φερόμενος ως εγκέφαλος του πυρήνα, ο 27χρονος Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με κρατούμενο στη Λιέγη (τις ημέρες κοντά στην Πρωτοχρονιά) και τα τηλεφωνήματα προέρχονταν από ελληνικό έδαφος.

Συγκεκριμένα 

Με δημοσίευσής της η εφημερίδα La Derniere Heure υποστηρίζει πως ο εγκέφαλος του πυρήνα που διαλύθηκε την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στο Βέλγιο είναι ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, Μαροκινής καταγωγής, ο οποίος και αναζητείται, καθώς φέρεται να έχει διαφύγει στη Συρία.

Επικαλούμενη πηγές από το FBI, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Αμπααούντ, ηλικίας 27 ετών, θεωρείται ο χρηματοδότης και αρχηγός του πυρήνα.

Ο ίδιος μεγάλωσε στο Μόλενμπεεκ, μια λαϊκή συνοικία των Βρυξελλών. Εμφανίζεται σε αρκετά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, που διαρρέουν κατά καιρούς στο διαδίκτυο, ενώ παράλληλα σε ένα πρόσφατο εμφανίζεται να οδηγεί ένα όχημα που σέρνει τέσσερα πτώματα τα οποία έχουν ακρωτηριασθεί από μαχητές της οργάνωσης.

Σύμφωνα με το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, η έρευνα για τον πυρήνα άρχισε στο διάστημα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, λόγω ύποπτων τηλεφωνημάτων που δεχόταν ένας κρατούμενος στη φυλακή του Λάντιν, κοντά στη Λιέγη.

Ελληνική εμπλοκή;

Σύμφωνα με το VTM, από την εξέταση των τηλεφωνημάτων που έκανε Αμπααούντ, συνομιλώντας με ύποπτους αλλά και με την οικογένεια του, διαπιστώθηκε ότι επικοινωνούσε συχνά με τους δύο ύποπτους που σκοτώθηκαν την Πέμπτη μετά από έφοδο της αστυνομίας, ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Το VTM υποστηρίζει επίσης πως οι βελγικές αρχές ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ομολόγους τους για να τους ζητήσουν να επέμβουν εναντίον του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του πυρήνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία που είναι αρμόδια για την έρευνα ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές.