Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι διατάξεις των υπουργικών αποφάσεων, που επιβάλλουν σε όλους τους υπόχρεους, κρατικούς λειτουργούς, δικαστές, δημοσιογράφους κ.α., να δηλώνουν μετρητά πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ που έχουν σπίτι τους ή σε θυρίδες, αλλά και κινητά αντικείμενα αξίας άνω των 30 χιλιάδων ευρώ.
Η απόφαση της Ολομέλειας εκδόθηκε μετά από προσφυγές, τις οποίες είχαν καταθέσει ενώσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, κατά της ΚΥΑ των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Οι δικαστές έκριναν πως οι επίμαχες διατάξεις αντίκεινται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος).
Σύμφωνα με την απόφαση, ο έλεγχος του πόθεν έσχες των δικαστικών είναι απαραίτητος, αλλά στο όργανο που θα τον αναλαμβάνει, θα πρέπει να συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, δικαστές από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας:
“Το Δικαστήριο, έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ, όσον αφορά ειδικώς τους δικαστικούς λειτουργούς, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης αυτών συνδέεται άμεσα με την εκπλήρωση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος και πρέπει να διενεργείται κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η συνταγματικώς επιβαλλόμενη ανεξαρτησία αυτών έναντι των οργάνων των δύο άλλων λειτουργιών, κατέληξε, κατ’ αποδοχή σχετικού λόγου, στο ότι το επιφορτισμένο με τον έλεγχο όργανο πρέπει να συγκροτείται, τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων”.