Εισαγγελέας για Διώτη: Αθώος ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ για τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ

Η εισαγγελέας της έδρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, πρότεινε την απαλλαγή του Ιωάννη Διώτη, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ για τους χειρισμούς του σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.
Όπως είπε στην αγόρευσή της, ο κ. Διώτης δεν είχε δόλο, ούτε προέκυψε ζημία από τους χειρισμούς του για το ελληνικό δημόσιο, αφού τελικά η λίστα ελέγχθηκε και δεν χάθηκαν χρήματα για τα δημόσια ταμεία. «Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν, δεν προκλήθηκε παραγραφή και κατ’ επέκταση δεν στοιχειοθετείται η πράξη της απιστίας, αλλά μόνο με τη μορφή της απόπειρας» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, η οποία όμως δεν μπορεί να αποδοθεί στον κατηγορούμενο.
Ακόμη σημείωσε ότι «δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι γνώριζε πως θα επέλθη ελάττωση της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε, παρέμεινε στη θέση αυτή μόνο 1,5 έτος και δεν γνωρίζουμε τι θα έκανε αν συνέχιζε τη θητεία του».
Σύμφωνα με την κατά την εισαγγελική λειτουργό, ο δόλος του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ αναιρείται από το γεγονός ότι αντέγραψε το usb, διασώζοντας τα 2.059 αρχεία και παραδίδοντάς το στον πρώην υπουργό Οικονομικό Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή για να αποτρέψει τον έλεγχο, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο», είπε η εισαγγελέας.
Κατά την απολογία του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Διώτης, υποστήριξε ότι η νομική του θέση-αφού είχε υπάρξει επί μακρόν εισαγγελέας- ήταν ότι η λίστα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, γιατί ήταν προϊόν υποκλοπής, θέση που είχε διατυπώσει και όταν βρισκόταν στο τιμόνι του ΣΔΟΕ. Είπε ακόμη ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του, ότι δεν τέλεσε καμία αξιόποινη πράξη και πως εάν είχε την παραμικρή ευθύνη θα την ομολογούσε.
Η τελική απόφαση του δικαστηρίου για τον κ. Διώτη θα εκδοθεί στις 24 Οκτωβρίου.