Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι μοναδικό. Ήλιος, θάλασσα, ξένοι και Έλληνες τουρίστες να πλημμυρίζουν τις ακτές της χώρας και όλα καλά. Όλα; Ίσως όχι. Κάθε αρχή καλοκαιριού, που οι πρώτοι λουόμενοι αρχίζουν δειλά δειλά να βουτούν στα νερά, ένα είναι σίγουρο. Ότι πρόκειται για ένα ακόμα καλοκαίρι που θα μετράμε πνιγμούς. Και πράγματι το ποσοστό των πνιγμών του φετινού καλοκαιριού σοκάρει.
Υγρός τάφος οι θάλασσες της Ελλάδας
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό.
Συγκεκριμένα:
-10 παιδιά και έφηβοι κάθε χρόνο
-η αναλογία αντρών/γυναικών, είναι 3 προς 1
-οι περισσότεροι λουόμενοι , πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από την στεριά
-οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές
-η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες από 20 έως 24 ετών
-ωστόσο οι ομάδες υψηλού κινδύνου σε ότι αφορά τον πνιγμό είναι τα παιδιά (0-5 ετών) και οι ηλικιωμένοι.
«Σωσίβιο» η πρόληψη
Η πρόληψη είναι το κλειδί της αποτροπής κάθε κίνδυνου και η εκπαίδευση της κοινωνίας θεωρείται απαραίτητη. Το μεγάλο ποσοστό των πνιγμών στη χώρα μας καταδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για την ανάληψη ολοκληρωμένων δράσεων ενημέρωσης τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Οι εκστρατείες για την πρόληψη των ατυχημάτων θα πρέπει να στοχεύουν τόσο στον πληθυσμό εντός της χώρας όσο και των αλλοδαπών τουριστών. Απαραίτητες κρίνονται η συνεχής και ευρεία ενημέρωση των πολιτών μέσω μηνυμάτων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ., καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η κατάρτιση και η επιβολή κανονισμών με βάση την εκτίμηση κινδύνου των παραλιών, η εκπόνηση χρηστικού εντύπου που θα διανέμεται με την άφιξη των τουριστών αλλά και οπτικού υλικού στους τόπους διαμονής τους σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, η ενημέρωση των λουομένων με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων σε όλες τις οργανωμένες παραλίες, η επέκταση της παρουσίας των ναυαγοσωστών τόσο της ημερήσιας παρουσίας τους χρονικά όσο και της παρουσίας τους ημερολογιακά, η ένταξη υποχρεωτικού σχετικού μαθήματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την απόκτηση κολυμβητικής παιδείας, η ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού κ.ά.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που είναι 1η σε πνιγμούς σε όλη την Ευρώπη, αναλογικά με την προσβασιμότητα που έχουμε στη θάλασσα, είμαστε 2οι παγκοσμίως και κατά μέσο όρο κάθε χρόνο έχουμε 350-360-370 πνιγμούς, ενώ η 2η αιτία θανάτου μετά το τροχαίο ατύχημα είναι ο πνιγμός» αναφέρει ο κ. Νίκος Κ. Γιοβανίδης, διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας. «Το ότι έχουμε θάλασσα και νησιά δεν σημαίνει ότι ο κόσμος ξέρει να κολυμπάει. Από έρευνα που είχε γίνει από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και φορείς περίπου το 63% δεν γνωρίζει να κολυμπάει σωστά» καταλήγει.