Μαραζώνει η Αθηναϊκή Ριβιέρα: Η μόλυνση κατέστρεψε περιβάλλον, μαγαζιά & ψαράδες

Η πετρελαιοκηλίδα που ξεχύθηκε πριν 10 μέρες στον Σαρωνικό, απ’ το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», έχει καταστρέψει την Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Απ’ τις ακτές της Σαλαμίνας μέχρι και της Σαρωνίδας, τα πάντα είναι μαύρα: η θάλασσα, το περιβάλλον, τα άδεια καταστήματα, τα άδεια δίχτυα των ψαράδων.

Το μαζούτ έχει διώξει τους λουόμενους απ’ τις παραλίες παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, και κατά συνέπεια οι παραλιακές επιχειρήσεις έχουν αδειάσει από πελάτες. Η δυσωδία και η μαύρη εικόνα της θάλασσας δεν προδιαθέτει κανέναν να κάτσει δίπλα στο κύμα για καφέ ή φαγητό.

Μεγάλη όμως είναι η καταστροφή που έχουν υποστεί και οι επαγγελματίες ψαράδες του Σαρωνικού. Κανένα καΐκι δεν επιτρέπεται να ψαρέψει στα μολυσμένα νερά, κανείς ψαράς δεν μπορεί να βγάλει μεροκάματο μέρες τώρα, και για πολλές επόμενες ακόμη.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε χθες οδηγίες προς τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να συντονιστούν με τους υπεύθυνους των εταιρειών που έχουν αναλάβει την επιχείρηση απορρύπανσης στον Σαρωνικό κόλπο, ώστε να διευκολυνθεί και να γίνει υπεύθυνα κάθε περιβαλλοντικός έλεγχος μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ” νοτιοδυτικά της Αταλάντης.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Βασίλης Λυκούσης, δήλωσε ότι το κέντρο από χθες Δευτέρα άρχισε επίσημα συστηματικές δειγματοληψίες και ότι οι αναλύσεις θα γίνουν με τον πιο άρτιο επιστημονικά τρόπο, ενώ στην επιχείρηση θα συνδράμει και το σκάφος «Αιγαίον».

Είπε ότι έως χθες σαρώθηκε όλο το παραλιακό μέτωπο και ότι ελήφθησαν δείγματα από τις παραλίες, αλλά και από τη θάλασσα – και μάλιστα σε βάθος οκτώ μέτρων. Πρόσθεσε επίσης ότι θα γίνει έλεγχος και σε μεγάλο βάθος, και στον βυθό.

Σύμφωνα με επίσημη χθεσινή ενημέρωση από τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ελέγχουν καθημερινά τα αλιεύματα. Αυτή την εποχή γίνεται αλίευση δύο ειδών, με γρι-γρι και παράκτια. Τα γρι-γρι ψαρεύουν σε απόσταση πέντε μιλίων από τις ακτές. Οι έλεγχοι μέχρι στιγμής έχουν δείξει ότι έχει σταματήσει η παράκτια αλιεία δηλαδή η αλιεία σε απόσταση 3-4 μιλίων από τις ακτές, ενώ οι έλεγχοι στα αλιεύματα των γρι-γρι έχει δείξει ότι δεν υπάρχει καμία μόλυνση.

Πού είναι τα σοβαρότερα προβλήματα

Σε δύο περιοχές της Σαλαμίνας, στον Άγιο Κοσμά, στο Ελληνικό και στη Γλυφάδα συνεχίζουν να εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ διάσπαρτα ίχνη ρύπανσης εντοπίζονται μέχρι και το Καβούρι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας. Την ίδια στιγμή, έχουν απαντληθεί 1.500 κυβικά μέτρα φορτίου από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, οι θαλάσσιες περιοχές που έχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα είναι:

Σαλαμίνα: Κυνοσούρα, Λημνιώνας.
Αγ. Κοσμάς: Όμιλος Αιγυπτιωτών, ΕΛΚΕΘΕ
Ελληνικό: Ιππόκαμπος
Γλυφάδα: Αστέρας (ARC- BALUX)
Διάσπαρτα ίχνη ρύπανσης ή ιριδισμοί εντοπίζονται στις ακόλουθες περιοχές:

Σαλαμίνα: Θεατράκι, κόλπος Σεληνίων.
Άλιμος: Ακτή Ήλιου.
Ελληνικό: Ελεύθερη Παραλία.
Μαρίνα Γλυφάδας 2,3,4.
Μικρό και Μεγάλο Καβούρι.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές, δεν υπάρχουν ίχνη ρύπανσης σε:

Σαλαμίνα: Νοτιονατολική και ανατολική ακτογραμμή Σαλαμίνας, παραλίες Φλώρα και Βότσαλα, Πέραμα.
Ακτή Τζελέπη.
Πειραϊκή: Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Αχινός.
Παλαιό Φάληρο: Θεατράκι.
Βουλιαγμένη.
Λαγονήσι.