Ο ωκεανογράφος, εξειδικευμένος στη θαλάσσια ρύπανση, δρ Βασίλης Μαμολούκας, διευθυντής της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», η οποία και συμμετέχει στη διαδικασία απορρύπανσης, επισημαίνει:
«Το ατύχημα είναι πολύ σοβαρό. Είναι η μεγαλύτερη ρύπανση που έχει γίνει τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Υπάρχουν διαρροές, μεγάλες διαρροές, από την αρχή. Ο τρόπος που έγινε το ατύχημα, το γεγονός ότι το πετρέλαιο είναι βαρύ και διακόπτεται σε μικρά κομμάτια χωρίς συνεκτικό ιστό, δεν επιτρέπει την άμεση περισυλλογή. Δυστυχώς διασκορπίστηκε αμέσως σε μεγάλη ακτίνα. Το χειρότερο είναι πως οι δυτικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έστρεψαν τη ρύπανση στις ακτές. Ούτε στατική έμεινε η ρύπανση, ούτε στράφηκε προς το εσωτερικό της θάλασσας».
«Η κινητοποίηση είναι μεγάλη με τη συμμετοχή όλων των εταιρειών από την Ελλάδα, ενώ έχουν κληθεί και από το εξωτερικό. Ένα δύσκολο κομμάτι έχει να κάνει με τον συντονισμό και την οργάνωση του καθαρισμού των ακτών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι στην επιχείρηση απορρύπανσης», συμπληρώνει. «Θα πάρει χρόνο, πολύ χρόνο, λόγω του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει επεκταθεί. Η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον και ουσιαστικά του χρόνου το καλοκαίρι θα μπορεί κανείς να κάνει χρήση των ακτών».
Και καταλήγει ο κ. Μαμολούκας: «Υπάρχουν ακόμα ποσότητες διασκορπισμένες στη θάλασσα, σε μια τεράστια περιοχή. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να πιάσουμε το μεγάλο μέρος της ποσότητας. Ολο δεν μπορούμε. Γλυφάδα, Ελληνικό, Αγιος Κοσμάς, Παλαιό Φάληρο, Αλιμος, Πειραϊκή, Σαλαμίνα, Πειραιάς. Δεν αποκλείεται ποσότητες να πλήξουν κι άλλες περιοχές και πιο νότια, αλλά και να φτάσουν ως τη Βούλα. Οσο για τα πλωτά φράγματα, μόνον μερική προστασία μπορούν να παράσχουν, λόγω της μεγάλης έκτασης της ρύπανσης».
Πηγή: iefimerida.gr