Την Πέμπτη η κηδεία της Αρλέτας - Συγκλονισμένος ο καλλιτεχνικός κόσμος

Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι από το Α’ νεκροταφείο θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της καλλιτέχνιδας Αρλέτας που έφυγε από τη ζωή χθες. Η Αρλέτα μετά από πολύμηνη νοσηλεία στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, πέθανε χθες σε ηλικία 72 ετών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης συγγενείς και φίλοι θα μαζευτούν στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων για το «τελευταίο αντίο» στην αγαπημένη τραγουδίστρια, όπως έγραψε στο Facebook η στιχουργός και στενή φίλη της, Σάνυ Μπαλτζή.

 

 

 

Φίλοι, συνεργάτες και θαυμαστές της, κατάκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα με αναρτήσεις τραγουδιών της, αλλά και με συγκινητικές αναφορές.

«Θεωρώ το κενό μεγάλο, την απώλεια εξίσου μεγάλη και για τον πολιτισμό και για το τραγούδι και για τις προσωπικές σχέσεις που είχαμε όσοι είχαμε μαζί της. Η Αρλέτα ήταν και πάρα πολύ ωραία φίλη. Ήταν ένα σπουδαίο κορίτσι, έξυπνη, καλλιεργημένη, με φαντασία, με πρωτότυπες ιδέες. Νομίζω πως είναι ένα μοναδικό κεφάλαιο στον χώρο του τραγουδιού» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος και στιχουργός Γιώργος Παπαστεφάνου, ο άνθρωπος που την ανακάλυψε.

«Δεύτερη ημέρα και γέμισε ο κόσμος με τα ωραία τραγούδια της Αρλέτας. Αυτό για μένα είναι η νίκη του καλλιτέχνη στην αποχώρησή του» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταμάτης Κραουνάκης. «Είναι φανερό ποιο ήταν το πέρασμά της στη ζωή, η κληρονομιά που άφησε χάρη στις επιλογές και το ταλέντο της, καθώς αυτή τη στιγμή για δεύτερη μέρα, από παντού ‘επιτίθενται’ με λουλούδια και αισθήματα τα τραγούδια της. Ένας άνθρωπος που ήταν φάρος, ως προς τις επιλογές και την καλλιτεχνική στάση του, ό,τι αφήνει πίσω είναι διαμάντι. Αυτό έχει σημασία. Τα υπόλοιπα είναι για τους βιογράφους» επισημαίνει ο γνωστός μουσικός.

«Τη θεωρώ αξεπέραστη. Δεν ήταν μόνο καλή τραγουδίστρια ήταν και έξυπνος άνθρωπος, μετράει πάρα πολύ αυτό», συμπληρώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κώτουλας, επισημαίνοντας παράλληλα τα εξής: «Δεν συμβιβάστηκε ποτέ και με τίποτα. Για παράδειγμα, έλεγε τα δικά της τραγούδια που ήταν πολύ ωραία, αλλά τολμούσε και κάποιες εκτελέσεις πολύ περίεργες, όπως το δημοτικό τραγούδι «Στης πικροδάφνης τον ανθό» και το λαϊκό «Χειμωνιάτικη βροχή» που είχε πει η Γιώτα Λύδια. Τα έκανε σχεδόν δικά της. Και κάτι ακόμα, που δεν είναι πολύ γνωστό. Πριν από τη χούντα, ο Πατσιφάς ζήτησε από τον Θεοδωράκη κάποια τραγούδια για να τα τραγουδήσει η Αρλέτα κι εκείνος μελοποίησε πέντε ποιήματα του Λόρκα σε μετάφραση Ελύτη, το ‘Romancero gitano’. Μπήκαν να το γράψουν, όμως έγινε η χούντα και σταμάτησε η ηχογράφηση. Η Αρλέτα όλη την επταετία αυτά τραγούδαγε στις μπουάτ της Πλάκας -ο Θεοδωράκης ήταν απαγορευμένος, όπως ξέρετε- λέγοντας ότι είναι δικά της».