Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στα Κύθηρα όπου η πυρκαγιά – η οποία μαινόταν για τρία μερόνυχτα – κατέστρεψε περισσότερα από 20.000 στρέμματα, το 1/3 του νησιού.
Τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής, οι οποίοι είχαν τα τρία πύρινα μέτωπα να αντιμετωπίσουν, κυρίως στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν, οι οποίοι άλλαζαν μάλιστα φορά και προκαλούσαν αναζωπυρώσεις.
Από το πρωί της Δευτέρας, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένουν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες έφτασαν σταδιακά στο νησί από όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν κυρίως μικρές εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις μέσα στην καμμένη έκταση.
Οι δυνάμεις, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, θα παραμείνουν και σήμερα και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αρχίσουν να αποδεσμεύονται από αύριο το πρωί.
Το μεγαλύτερο μέρος που κάηκε είναι δασική έκταση και λίγες καλλιέργειες, που θα εκτιμηθούν από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι πρώτες εικόνες από την τεράστια οικολογική καταστροφή έρχονται επίσης λίγο μετά τις σαφείς αιχμές που άφησε ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση των εναέριων μέσων ήδη από το Σάββατο όταν αυτά αποχώρησαν από την Κάρπαθο επειδή η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση. Λίγο αργότερα τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώθηκαν με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, με τα τραγικά αυτά αποτελέσματα.
Το βίντεο από το Ionian Channel δείχνει το μέγεθος της καταστροφής:
Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στο νησί
Εκτός όμως από την αναζήτηση πιθανών ευθυνών, έχει έρθει η ώρα και για την αναζήτηση των αιτίων της τεράστιθας αυτής καταστροφής. Από χθες το βράδυ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται στο νησί και από σήμερα Δευτέρα έχει αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων, με σκοπό τη διευκρίνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Ο κ. Καπέλιος υποστήριξε πως το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε σπίτια, αλλά «ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και τη συνεχή αλλαγή στη φορά του ανέμου». Και η γεωγραφική θέση του νησιού, όμως, δεν ευνοούσε τη γρήγορη επέμβαση των εναέριων μέσων που έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό, ενώ και η μεταφορά των ενισχύσεων σε επίγεια μέσα, από τη υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν δύσκολη.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της Πυροσβεστικής, το αισιόδοξο, μετά την καταστροφή, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καμμένων εκτάσεων ήταν με αφάνες, φρύγανα, ρύκια, κ.λ.π. και θα αποκατασταθεί γρήγορα, ενώ η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, είναι στο μη τουριστικό τμήμα του νησιού.
Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πυρκαγια στα Κύθηρα μπορεί να μην εμπνέει πλέον ανησυχία, όμως, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα χαλαρώσουν μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Αυτό που υπογραμμίζει, ωστόσο, είναι ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδαίτερα επικίνδυνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, γι’ αυτό κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί.