Ξένα ΜΜΕ: Μεγάλο κύμα φυγής από την Κω λόγω σεισμού - Κανένα πρόβλημα λένε οι ξενοδόχοι

Για μαζική φυγή τουριστών από την Κω, μετά τον ισχυρό σεισμό, κάνουν λόγο τα βρετανικά ΜΜΕ. Εικόνες με εκατοντάδες Βρετανούς επιβάτες να στοιβάζονται έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Κω με τις αποσκευές τους δημοσιεύει η Daily Mail. Στο ίδιο δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο τουριστικός πράκτορας “Thomson” δεν επιστρέφει τα χρήματα σε όλους όσοι θέλουν να ακυρώσουν στο παρά πέντε τις διακοπές τους στην Κω.

Ο 51χρονος Βρετανός Γκάρι Τέιλορ, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι χάνει το ποσό των τριών χιλιάδων λιρών μετά την άρνηση του ταξιδιωτικού πράκτορα Thomson να επιστρέψει τα χρήματα που είχε προπληρώσει για να επισκεφθεί μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του στη Κω. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί όσους βρίσκονται στην Κω και την Αλικαρνασσό να προσέχουν μετασεισμούς και να συμβουλεύονται τις τοπικές αρχές και τα ξενοδοχεία σχετικά με τις ρυθμίσεις ύπνου και την ασφάλεια, εάν είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες της Κω έχουν διαφορετική εικόνα, είναι ψύχραιμοι και μιλούν για μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Κωνσταντίνα Σβύνου μίλησε στο protothema.gr και θεωρεί πως το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στις πτήσεις. Από τα ξενοδοχεία με τα οποία έχει επικοινωνήσει, δεν της έχουν αναφερθεί ακυρώσεις δωματίων από το εξωτερικό, μόνο κάποιοι απειροελάχιστοι -όπως είπε- εξέφρασαν την πρόθεσή τους να φύγουν. «Ευτυχώς δεν έχω να αντιμετωπίσω πανικό», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την εικόνα που έχουν οι τουριστικοί πράκτορες για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού, η κυρία Μαροπούλου από το τουριστικό γραφείο Tigaki Tours, που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι και κάνει λόγο για μεγάλη ζημιά, που δεν μπορεί το Blue Star να προσεγγίσει στο λιμάνι. Προβλήματα παρατηρούνται, όπως εξηγεί η κυρία Μαροπούλου, στη σύνδεση του νησιού με την Τουρκία, αφού στο αεροδρόμιο καταστράφηκε το κτίριο ελέγχου των διαβατηρίων και για τον λόγο αυτό ημερήσιες εκδρομές προς την Τουρκία έχουν ακυρωθεί.

Επίσης, αναφέρει ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις τουριστών που έσπευσαν να εγκαταλείψουν το νησί, με τη γενικότερη ωστόσο εικόνα να είναι αυτή της ψυχραιμίας και της ομαλότητας. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το επόμενο διάστημα θα φανεί αν υπάρξουν ακυρώσεις τουριστικών πακέτων από το εξωτερικό προς το νησί.