Κως: 6,6 Ρίχτερ - Δύο νεκροί - Κόπηκε στα δύο το λιμάνι - Χαμός στο αεροδρόμιο

Σεισμική δόνηση 6,6 Ρίχτερ χτύπησε στη 01:31 τα ξημερώματα της Παρασκευής την Κω, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα γύρω νησιά αλλά και στην Τουρκία. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 33χλμ βορειοανατολικά της Κω, και  βάθος 10 χλμ.. Ακολούθησαν πολλοί κι ισχυροί μετασεισμοί.

Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο σεισμός ήταν εντάσεως 6,4 Ρίχτερ, ώρες αργότερα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναθεώρησε προς τα πάνω, κι ανακοίνωσε ότι μέγεθος του σεισμού είναι 6,6 Ρίχτερ.

Απ’ το σεισμό κατέρρευσε μπαρ και σκότωσε 2 νεαρούς τουρίστες, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά 7 ακόμη. Ο ένας τραυματίας ακρωτηριάστηκε στα κάτω άκρα, άλλος έχασε το μάτι του.

Τα 2 θύματα του σεισμού είναι τουρίστες που βρίσκονταν στο νησί για διακοπές και διασκέδαζαν στο μπαρ. Όταν κατέρρευσε τοίχος του απ’ τη σεισμική δόνηση, τους καταπλάκωσε μαζί με άλλους θαμώνες.

Οι εικόνες που αποκαλύπτονται με το φως της ημέρας στο νησί, κυρίως στο ανατολικό τμήμα του, είναι τραγικές!

 

 

 

 

 

 

Ο κόσμος έντρομος πέρασε τη νύχτα στους δρόμους:

 

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας

 

Κλιμάκια μηχανικών της Κω και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατ’ εντολήν του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννη Γλυνού, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στους δρόμους της πόλης της Κω αλλά και σε ολόκληρο το νησί, με σκοπό να διεξάγουν μακροσποπικό έλεγχο στα κτίρια τα οποία έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις «οι ζημιές περιορίζονται σε παλαιά κτίρια λιθοδομών, ενώ τα νέα κτίρια του νησιού, μεταξύ των οποίων και οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, παρουσιάζουν ελάχιστα έως καθόλου προβλήματα».

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.

 

 

Εκεί που ο σεισμός προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα και ζημιές, είναι το λιμάνι του νησιού και προς το παρόν έχει τεθεί ανενεργό. Τα πλοία «Βlue Star 2» και «Blue Star Paros» δεν μπόρεσαν να δέσουν στο λιμάνι και μετέφεραν αλλού τους επιβάτες.

 

 

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη το μεσημερι θα φτάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές. «Το λιμάνι θα αποκατασταθεί σύντομα για να λειτουργήσει και πάλι κανονικά» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποουτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.

Το αεροδρόμιο μετά από έλεγχο που έγινε στις κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις κρίθηκε λειτουργικό. Όμως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που σημειώθηκαν, δημιουργήθηκαν ουρές τουριστών που περίμεναν τις πτήσεις τους. Όπως τόνιζε πάντως σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ- ΜΠΕ η τουριστική κίνηση στο νησί γίνεται μέσω των αεροπορικών συνδέσεων σε ποσοστό 90%.

 

 

 

 

Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, τα ξενοδοχεία του νησιού είναι τα περισσότερα καινούργιες κατασκευές και δεν έχουν υποστεί ζημιές.