Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο - Κάηκαν 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης (βίντεο)

 

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χθες στην κοινότητα Ορθονιές της Ζακύνθου. Οι πρώτες εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνουν λόγω για καταστροφή άνω των 3.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης,

Η νύχτα που πέρασε όμως ήταν εφιαλτική. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με τις φλόγες και τον δυνατό αέρα,  Πυκνοί καπνοί κάλυπταν όλο το νησί! Ευτυχώς δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές.

 

 

 

Η πυρκαγιά έκαψε πυλώνες της ΔΕΗ, κι έτσι στους Ορθωνιούς και τις Μαριές υπάρχει πρόβλημα ηλεκτροδότησης. Επιπλέον, λόγω της πύρινης λαίλαπας, έχει κλείσει ο δρόμος απ’ τους Ορθωνιούς στις Βολίμες, ενώ συνιστάται μεγάλη προσοχή σε όσους οδηγούς κατευθύνονται στις περιοχές Ξύγκια και Τριλάγκαθο Μαριών.

Η πυρκαγιά στους Ορθονιούς ξέσπασε χθες στις 5 το απόγευμα και το μέτωπό της εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα, ενώ η κατάσταση είναι εφιαλτική. Οι καπνοί έχουν απλωθεί στην ευρύτερη περιοχή από το Καταστάρι έως τις Βολίμες.

Από νωρίς σήμερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ και πετσετέρ άρχισαν τις ρίψεις νερού.

 

 

Χθες βράδυ έφθασαν στο νησί πυροσβεστικές ενισχύσεις από γειτονικούς νομούς, με το τελευταίο πλοίο της γραμμής Κυλλήνης-Ζακύνθου. Το ίδιο θα γίνει και με το πρώτο δρομολόγιο σήμερα το πρωί. Ενώ στο αεροδρόμιο Ζακύνθου προσγειώθηκε ένα αεροσκάφος C-130, μεταφέροντας πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής.

Μάλιστα από χθες η Πολιτική Προστασία της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση, στην οποία λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στις Ορθονιές Ζακύνθου, οι αρμόδιοι απεύθυναν έκκληση σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και γενικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Κι εκτός όλων αυτών, χθες αργά το βράδυ στο νησί ξέσπασε και μία ακόμη φωτιά, στην περιοχή Βαλομάντρι στο Καλαμάκι. Ευτυχώς με την άμεση επέμβαση των κατοίκων και ενός οχήματος της πυροσβεστικής έσβησε πριν πάρει μεγάλες διαστάσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, imerazante.gr