Σε ύφεση η φωτιά στη Μάνη - Κάηκαν σπίτια, κινδύνευσε κόσμος - "Η πυροσβεστική δεν ήταν εκεί"

Μετά από δύο μέρες πύρινης κόλασης, φαίνεται ότι οι φωτιές στην Ανατολική Μάνη είναι πλέον ελεγχόμενες.

Τα μέτωπα στον Κότρωνα και το Σκουτάρι είναι σε ύφεση κι όπως δήλωσε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Ματθαιόπουλος, που βρίσκεται επί τόπου: «Προσπαθούμε να θέσουμε υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά, που βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, με τη βοήθεια υδροφόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και εθελοντικών ομάδων, ενώ παράλληλα θέλουμε να προλάβουμε τυχόν αναζωπυρώσεις, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Στη μάχη με τη φωτιά συμμετέχουν 120 πυροσβέστες και 30 οχήματα.

Στον Κότρωνα η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, σε καλλιέργειες, στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία αλλά και στο νεκροταφείο του χωριού.

 

 

 

Κι όπως καταγγέλλει ο αντιδήμαρχος Ανατολικής Μάνης Τσιριγώτης Παναγιώτης:

«Είναι μια τραγωδία αυτό που ζούμε τις τελευταίες ώρες με τη φωτιά. Ο Κότρωνας καταστράφηκε ολοσχερώς. Η φωτιά έσβησε στη θάλασσα, αν δεν είχαμε τη θάλασσα η φωτιά δεν θα σταματούσε και θα καιγόντουσαν κι άλλα χωριά. Δυστυχώς κάηκαν σπίτια μέσα στο χωριό διότι η πυροσβεστική δεν ήταν εκεί. Η πυροσβεστική έπρεπε από την αρχή να είναι δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους να τους σώσει τα σπίτια αλλά ήταν ένας απλός θεατής και πιστέψτε με δεν υπερβάλω καθόλου σε αυτό που λέω. Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός και για αυτό καήκαμε. Είναι τραγωδία για μια περιοχή όπου οι άνθρωποί της προσπαθούσαν να ζήσουν από τις ελιές και τα ζώα τους. Κάηκαν χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα”

Προσθέτει ακόμη ότι: “Ζήτησα να φέρουν ελικόπτερα σινούκ να πάρουν τον κόσμο από τη παραλία αλλά δεν ήρθαν ποτέ. Γυναίκες, άντρες, παιδιά εγκλωβίστηκαν στην παραλία, η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, τα παιδιά είχαν δύσπνοια από τους καπνούς. Δεν θα ξεχάσω τα πρόσωπα των ηλικιωμένων που έκλαιγαν καθώς έβλεπαν από την παραλία το χωριό τους να καίγεται. Είναι πραγματικά μια μεγάλη τραγωδία, η φωτιά δεν έχει σβήσει αλλά δεν έχει μείνει και τίποτα άλλο για να κάψει».