Η καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον Κορινθιακό κόλπο, έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν πλέον σε μόνιμη βάση παρεπιδημούντα είδη, όπως οι μέδουσες και οι τσούχτρες.
Το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που προέκυψε πριν από μερικές ημέρες, συζητήθηκε στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, από οικολογικές οργανώσεις και φορείς από τέσσερις Περιφέρειες, αυτές των Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς και Αττικής.
Αναφέρθηκε ότι η περιβαλλοντική καταστροφή του Κορινθιακού, η απονέκρωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τα θαλάσσια ρεύματα και η υπεραλίευση είναι τα αίτια εμφάνισης χιλιάδων μεδουσών.
«Το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των μεδουσών, που παρατηρείται εσχάτως στον Κορινθιακό Κόλπο ως αποτέλεσμα της υπεραλίευσης και της έξαρσης της παράνομης αλιείας, έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους όλων των παραλιακών περιοχών και έχει επιφέρει προβληματισμό στον επιστημονικό κόσμο. Επιπλέον, ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει στους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής, αφού το φαινόμενο μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τους επισκέπτες των παραθαλάσσιων περιοχών» σημειώνεται στην παρέμβαση.
Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ζήτησε με ερώτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντήσεις στα δύο παρακάτω ερωτήματα: Πρώτον, για το πως μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού σχεδίου οικολογικής διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου και δεύτερον, ποιά είναι τα κοινοτικά προγράμματα που μπορούν να εκμεταλλευτούν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής για να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης.