Εγκληματικότητα στο Μενίδι: θα την "πολεμήσουν" με μέτρα στήριξης των Ρομά

Την αυξημένη κι ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα που επικρατεί στο Μενίδι απ’ τους Ρομά, η οποία ξαναήρθε στη δημοσιότητα μετά τον άδικο χαμό του 11χρονου Μάριου, επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν 5 υπουργοί της κυβέρνησης με νέα μέτρα που ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου

Στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν η Θεανώ Φωτίου, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Τόσκας, ο Παύλος Πολάκης και ο Κώστας Γαβρογλου και ανακοίνωσαν τα ακόλουθα:

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν προγράμματα για ένταξη των παιδιών των Ρομά στα σχολεία και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Ακόμη θα γίνει αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την οπλοκατοχή.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου είπε πως μελετάτε πώς μπορεί οι μαθητές Ρομά αφού πάρουν απολυτήριο Λυκείου να εισάγονται σε ορισμένα ακαδημαϊκά τμήματα χωρίς εξετάσεις! Ακόμη είπε ότι στα σχολεία που φοιτούν Ρομά θα μειώσουν τον αριθμό μαθητών στην τάξη από 25 σε 15 άτομα. Ακόμη ότι θα θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική λειτουργία σχολής γονέων και θα τοποθετήσουν κοινωνικό λειτουργό μεταξύ σχολείου και οικογένειας». Τέλος, θα γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου.

Η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου εξήγγειλε προγράμματα κοινωνικής ένταξης όπου περιλαμβάνουν τη μετεγκατάσταση Ρομά σε δήμους με συναίνεση ώστε να αντιμετωπιστεί το επίπεδο της κατοίκησης, υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών στα σχολεία, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για τους ενήλικες και πρόσθεσε ότι: “Σταματήσαμε τον διαγωνισμό για τα 120.000 γεύματα για να εντάξουμε τα σχολεία του Μενιδίου τα σχολικά γεύματα. Απο την 1η Οκτωβρίου θα έχουν ζεστά σχολικά γεύματα και εκεί”.

Ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας έκανε λόγο για αλλαγή του νόμου προκειμένου να μπαίνουν οι Ρομά στις αστυνομικές σχολές χωρίς εξετάσεις. «Πρέπει να εξεταστεί νομικά αν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στο αστυνομικό σώμα παιδιών Ρομά που έχουν τα κατάλληλα γραμματικά προσόντα προκειμένου να συμβάλουν στα θεματα τάξης της περιοχής που αυτοί ξέρουν. Υπήρχε ένα κώλυμα νομικό γιατί δεν είναι μειονότητα οι Ρομά αλλά είναι Έλληνες πολίτες».

Τόνισε τέλος ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της τάξης και στη συνέχεια θα εξεταστούν οι καταγγελίες για «αστυνομικούς που τα παίρνουν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα».