Παπαζάχος: Τα ρήγματα που απειλούν τη Μυτιλήνη κι η αιτία των μεγάλων καταστροφών (βίντεο)

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι αναμένουν τουλάχιστον 50 μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ και ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί. Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή» πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό»

Όσον αφορά το ρήγμα αυτό παραδέχθηκε ότι με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν ήταν καθόλου γνωστό στους επιστήμονες και εξήγησε ότι το νησί απειλείται από 4 ρήγματα: στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια.

Αναφερόμενος δε στις μεγάλες ζημιές που σημειώθηκαν στο χωριό Βρίσα είπε: “Και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις».