Βίντεο: Δείτε τη στιγμή του μεγάλου σεισμού! - Γιατί ανησυχούν έντονα τώρα οι σεισμολόγοι

Η τρομακτική ένταση του σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που χτύπησε χθες τη Μυτιλήνη, αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο. Τις στιγμές κατέγραψε κάμερα ασφαλείας μέσα σε κάβα στο νησί, και το βίντεο το ανάρτησε στο Facebook ο Στέλιος Κουτσουράδης. Τα ράφια με τα προϊόντα κουνιούνται πέρα δώθε, μπουκάλια καταλήγουν στο πάτωμα και σπάνε:

 

 

Τα 6,1 Ρίχτερ ήταν μάλλον ο κύριος σεισμός, λένε οι σεισμολόγοι, αλλά αν δεν έχουμε μετασεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ, το φαινόμενο δεν θα εκτονωθεί, δηλώνουν.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο χθεσινός σεισμός των 6.1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ωστόσο περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν.

«Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι ίση με δύο ατομικές βόμβες» δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν στην εφημερίδα Hurriyet: «Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που… περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα», επισημαίνει.

Ανήσυχος και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος: «Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

«Σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό» πρόσθεσε ο καθηγητής σεισμολογίας υπενθυμίζοντας ότι στον σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.

Και πρόσθεσε ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

Αλλά και ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης σημειώνει ότι ναι μεν η μετασεισμική ακολουθία φαίνεται μάλλον φυσιολογική αλλά: «Θέλω μερικούς ακόμα μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ για να ησυχάσω».

Στην ίδια γραμμή και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας. Υποστηρίζει επίσης ότι “με μετασεισμούς της τάξεως των 4 Ρίχτερ δεν εκτονώνεται η σεισμική ενέργεια που υπάρχει σε ένα ρήγμα μετά από έναν σεισμό μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, που ταρακούνησε την Λέσβο το μεσημέρι της Δευτέρας”. Και διευκρινίζει ότι “Για το λόγο αυτό, περιμένουμε έναν μετασεισμό μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ, που θα μας καθησυχάσει, καθώς θα δείξει πως η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.”