Πρωτάκουστη ποινή απ' το Μαθητοδικείο σε μαθητές που συμμετείχαν σε κατάληψη

Διευθυντής σχολείου στην Κρήτη, όπου γινόταν κατάληψη από μαθητές, κατηγόρησε 3 παιδιά ως υπεύθυνους παρακώλυσης μαθημάτων με αποτέλεσμα να οδηγηθούν την περασμένη Δευτέρα στο δικαστήριο Ανηλίκων και να τιμωρηθούν με ποινή των 80 ωρών κοινωνικής εργασίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 122 παρ. 1Ζ του ποινικού κώδικα. Επιπροσθέτως, οι γονείς των τριών μαθητών παραπέμφθηκαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, ωστόσο κρίθηκαν αθώοι.

Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργή της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών αλλά και του ίδιου του υπουργού Παιδείας!

Ο υπουργός Παιδείας κος Γαβρόγλου, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αντιμετώπιση των μαθητών από την πλευρά του διευθυντή (σ.σ. επειδή ενημέρωσε τις αρχές ότι έκαναν κατάληψη), καθώς όπως αναφέρει με αυτόν τον τρόπο «προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση χωρίς να έχουν διαπιστωθεί φθορές εντός του σχολείου». Ακόμη λέει: «Υπερβολική κρίνεται και η απόφαση των δικαστικών αρχών που εξάντλησαν την αυστηρότητά τους στιγματίζοντας 14χρονα παιδιά εφ’ όρου ζωής, επειδή συμμετείχαν σε μια κατάληψη».

Απ΄την πλευρά της η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, ζητά την απομόνωση του διευθυντή-όπως και των ομοίων του- όχι μόνο από το Σύλλογό του και το Σωματείου του, αλλά και από την… τοπική κοινωνία! «Ο συγκεκριμένος ”συνάδελφος” -και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες- χρειάζεται να απομονωθεί από τον Σύλλογο του, το Σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία», αναφέρει χαρακτηριστικά η τοπική συνδικαλιστική οργάνωση των καθηγητών, προτείνοντας τη διαγραφή του από το Σωματείου τους.