Αντιτρομοκρατική: Φοβούνται μπαράζ τρομοφακέλων - Έρευνες για το πώς «πέρασε» ο φάκελος

Φάκελος-βόμβα προκάλεσε τον τραυματισμό στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο τον οποίο άνοιξε την ώρα που βρισκόταν εν κινήσει στο αυτοκίνητο, χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο φάκελος με παραλήπτη τον πρώην Πρωθυπουργό είχε ως δήθεν αποστολέα την Ακαδημία Αθηνών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας και της Αντιτρομοκρατικής, σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, κάνουν λόγο για ενέργεια της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς”, προκειμένου να κλείσει ο κύκλος του σχεδίου Νέμεσις 2.

Η ίδια τρομοκρατική οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή των 10 τρομοπακέτων τον περασμένο Μάρτη, ένας εκ των οποίων απευθύνονταν στον ίδιο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από τα 10 τρομοπακέτα που είχαν αποσταλεί τότε, τα 8 είχαν δεσμευτεί στα κεντρικά των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι.

Πάντως, όσο δεν υπάρχει προκήρυξη, τόσο το ενδεχόμενο ενός νέου χτυπήματος παραμένει ανοικτό. Και στο αντιτρομοκρατικό επιτελείο της αστυνομίας έχει σημάνει συναγερμός για το ενδεχόμενο παρόμοια παγιδευμένα με εκρηκτικά δέματα να έχουν αποσταλεί και σε άλλους πρώην ή εν ενεργεία αξιωματούχους, σε μια επανάληψη του μπαράζ αποστολής δεμάτων–βομβών τον περασμένο Μάρτιο.

Μείζον θέμα προς εξέταση είναι και το γεγονός ότι οι τρομοκράτες φαίνεται ότι βελτιώνουν την τακτική τους καθώς ο φάκελος κατά του πρώην πρωθυπουργού πέρασε από όλους τους ελέγχους και έφτασε ως τα χέρια του Λ. Παπαδήμου και μάλιστα μέσα στο αυτοκίνητο.

Κι εξετάζεται ακόμη απ’ τους ειδικούς το ότι ενώ δεν είχαν τοποθετήσει μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης να έχουν το αιματηρό αποτέλεσμα που ήθελαν καθώς ο φάκελος εξερράγη σε κλειστό και περιορισμένο χώρο, μέσα στο αυτοκίνητο και μάλιστα σε ένα αυτοκίνητο με θωρακισμένα τζάμια τα οποία ενέτειναν το αποτέλεσμα καθώς δεν επέτρεψαν την εκτόνωση προς τα έξω.

Σε ό,τι αφορά στο κύριο ερώτημα, πώς έφτασε ο παγιδευμένος φάκελος στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού, σύμφωνα με αρμόδιες αστυνομικές πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί τελική απάντηση.

Η διαδικασία πάντως, όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, είναι ότι η αλληλογραφία όλων των πολιτικών και άλλων προσώπων που φυλάσσονται από την Αστυνομία ως πιθανοί στόχοι επιθέσεων, πριν φτάσει στα χέρια τους ελέγχεται σε ειδικά μηχανήματα και από εξειδικευμένο προσωπικό.

Στην περίπτωση του κ. Παπαδήμου, η αλληλογραφία που φτάνει στην Ακαδημία Αθηνών, επειδή εκεί δεν υπάρχουν ειδικά μηχανήματα ακτίνων, παραλαμβάνεται από κάποιον εκ των ανδρών της ασφαλείας του και μεταφέρεται στη Βουλή, όπου ελέγχεται, ενώ μετά περνάει και από δεύτερο έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν έχει διευκρινιστεί, ωστόσο, αν ακολουθήθηκε η διαδικασία με τον επίμαχο φάκελο, αν ήταν δηλαδή μέσα στην υπόλοιπη αλληλογραφία από την Ακαδημία και αν ναι, γιατί δεν εντοπίστηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός.

Κάποιες απαντήσεις αναμένεται ότι θα δοθούν από τις καταθέσεις του κ. Παπαδήμου και των δύο υπαλλήλων της ΤτΕ που τον συνόδευαν, ενώ εξετάζονται και όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαδικασία ελέγχου της αλληλογραφίας.

Παράλληλα, στην Εγκληματολογική Υπηρεσία, καταβάλλεται προσπάθεια να επανασυντεθεί ο φάκελος, που διαλύθηκε από την έκρηξη, ώστε να μπορέσουν οι αστυνομικοί να δουν από πού ταχυδρομήθηκε, ποιός αναγράφεται ως αποστολέας και διάφορες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στις έρευνες.

Από την πρώτη έρευνα, φαίνεται πως ο παγιδευμένος φάκελος που εξερράγη στα χέρια του κ. Παπαδήμου, είχε μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης για πυροτεχνήματα και έχει και άλλες ομοιότητες με τους φακέλους στον Β. Σόιμπλε και στο ΔΝΤ στο Παρίσι, καθώς και άλλους οκτώ που εντοπίστηκαν τις επόμενες μέρες, στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, τον περασμένο Μάρτιο.

Οριστική απάντηση πάντως, θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας στα εγκληματολογικά εργαστήρια.