Ξανθός: Δικλείδα ασφαλείας για να μην εκτοξευτούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ

Την πλήρη απελευθέρωση των τιμών των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός τόνισε στους φαρμακοποιούς, πως τα φάρμακα γενικής διάθεσης (ΓΕΔΙΘΑ – μπορούν να διατίθενται και εκτός φαρμακείων) δεν θα αυξηθούν, ενώ θα διαμορφωθεί μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην εκτοξευτούν οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Θα εκδοθεί χωριστός καταλόγος τιμών ΜΗΣΥΦΑ με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ, ενώ θα ιδρυθεί το Πρατηρητήριο Τιμών των ΜΗΣΥΦΑ στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την παρακολούθηση των τιμών των περίπου 1.500 σκευασμάτων.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση το 13% που ανήκει στα ΓΕΔΙΦΑ.

Τέλος, στα φαρμακεία που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις (3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.