Η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά: Βγάζει το Τσεσμέ στο Αιγαίο - Προκλήσεις & στην Κυπριακή ΑΟΖ

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, καθώς όπως έγινε γνωστό, βγαίνει και πάλι στο Αιγαίο το “Τσεσμέ” από τη Δευτέρα 6 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 10 του μήνα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική NAVTEX, που εξέδωσαν οι Τούρκοι, η περιοχή που θα πλεύσει είναι μεταξύ Λήμνου και Ουρανούπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το “Τσεσμέ” βγαίνει στο Αιγαίο για τρίτη φορά και μάλιστα μέσα σε λίγες ημέρες.

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του Militaire.gr σημειώνει ότι η γειτονική χώρα προχωρά και σε πρόκληση κατά της Κύπρου.

Με NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει περιοχές δυτικά της Πάφου, 28 χιλιόμετρα, από το λιμάνι της. Η δέσμευση ξεκίνησε την Κυριακή 5 Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα. Η περιοχή είναι εκτός κυπριακών υδάτων, αλλά εντός της ΑΟΖ και αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία της Κύπρου στο “οικόπεδο 1” της ΑΟΖ της.

Η έκδοση της NAVTEX, έρχεται αμέσως μετά από τις προβλέψεις πηγών του ΥΠΕΘΑ για εκδήλωση τουρκικής πρόκλησης στην Κύπρο.

Κύπρος: Παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Τουρκίας

Με αφορμή τις νέες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η Άγκυρα προκαλεί περαιτέρω αχρείαστη ένταση.

Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, η Λευκωσία παρακολουθεί στενά και με πολλή ψυχραιμία όλες τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί βρίσκονται σε διεθνή χωρικά ύδατα, εκτός του κυπριακού θαλάσσιου χώρου, αλλά πέριξ της Πάφου. Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για παράβαση και όχι για παραβίαση, καθώς η Άγκυρα δεν χρειάζεται άδεια για να εκδώσει οδηγία σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Ανέφερε ωστόσο ότι η Τουρκία έπρεπε να είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.