Το ευρωκοινοβούλιο μύρισε ελιά, αμπέλι, καράβι και κρητική λύρα

Μύρισε Κρήτη στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο μαθητής του Μουσικού Σχολείου Χανίων Γιώργος Παπαγεωργίου, ήταν από μαθητές σχολείων απ’ όλη την Ευρώπη που έπαιξε κρητική λύρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια του προγράμματος νέων Euroscola.

Το Euroscola είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο, και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων

Ο Γιώργος μαζί με άλλους δύο μαθητές, την Κατερίνα και τον Μανώλη, εμφανίστηκαν μπροστά στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μίλησαν για την Κρήτη, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Η ομιλία του στην Ευρωβουλή:

«Είναι τιμή μας να παρουσιάζουμε την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ερχόμαστε από το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το 5ο μεγαλύτερο της Μεσογείου, την Κρήτη.

Ο χρυσός ήλιος, τα κρυστάλλινα νερά των θαλασσών, το απίθανο φαγητό και οι φιλόξενοι άνθρωποι χαρακτηρίζουν απόλυτα το νησί μας. Κάθε μέρος στην Κρήτη έχει μία μοναδική ομορφιά: τα βουνά και τα φαράγγια, σε κάνουν να αισθάνεσαι το μεγαλείο της φύσης και σου χαρίζουν απόλυτη ηρεμία. Μπορείς να γυρίσεις την Κρήτη και να νομίζεις ότι έχεις γυρίσει τον μισό πλανήτη.

Τα αρχαία μνημεία διηγούνται την ιστορία των ανθρώπων μας και δείχνουν την λαμπρότητα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Κάποιοι από εσάς ίσως γνωρίζετε περισσότερα για την πατρίδα μας, όμως έχουμε περισσότερα κοινά απ’ όσα νομίζετε.

Για παράδειγμα, τα αρχαία ελληνικά ήταν μία από τις πρώτες γλώσσες και αυτή που ενέπνευσε σχεδόν όλες τις μοντέρνες γλώσσες.

Στην καθημερινή σας ζωή χρησιμοποιείτε ελληνικές λέξεις, όπως δημοκρατία, μαθηματικά, αεροπλάνο, αθλητής, τηλέφωνο και πολλές άλλες.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι ίσως ο πρώτος πολιτισμός στην Ευρώπη, άνθησε στην Ελλάδα. Οι μινωίτες είχαν σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, πιθανόν μέσω των προϊόντων μας, σταφύλια, λάδι και πολλά άλλα.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται πολύ καλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και προσπαθούν πολύ σκληρά για να έχουν μία καλή ζωή.

Η χώρα μας έχει πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Έχουμε πληθώρα φυσικών πόρων, εύφορη γη, εργατικούς ανθρώπους, εξαιρετικούς επιστήμονες. Πολλά υποσχόμενες επιχειρήσεις, όπως στον τομέα του τουρισμού, μπορούν να δώσουν δώσουν την λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.

Το λαμπρό παρελθόν της Ελλάδας είναι γνωστό σε όλους. Όμως εμείς οι νέοι οφείλουμε να μη μένουμε στο παρελθόν, αλλά να εστιάζουμε στο μέλλον. Ίσως το μέλλον της χώρας μας να φαίνεται αβέβαιο, όμως όπως είπε και ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης, «εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Το βίντεο των παιδιών που εκπροσώπησαν την χώρα μας: