Όλοι ψηφιακές ταυτότητες το 2019

Τέλος στις παραδοσιακές ταυτότητες από το 2019, όπως δείχνουν οι αλλεπάλληλες επαφές που έχουν το τελευταίο διάστημα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών με Αμερικανούς.

Η χώρα μας δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για ταχεία αλλαγή των υφιστάμενων ελληνικών ταυτοτήτων μέσα στο 2019, με την αιτιολογία ότι πλαστογραφούνται εύκολα, ειδικά μετά τη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Αμερικανικές αρχές εξετάζουν ακόμη και έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης βίζας (Visa Waiver Program), σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, κάτι που βέβαια διαψεύστηκε και από τις δύο πλευρές.

Αντιθέτως, η αμερικανική πλευρά έκανε λόγο για σημαντικά βήματα προόδου της Ελλάδας σε ζητήματα ασφαλείας και ειδικά στη δίωξη κυκλωμάτων πλαστογράφησης και διακίνησης διαβατηρίων.

Το Ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών πάντως, πρέπει να έχει πραγματοποιήσει την προκήρυξη μέσα στο 2017, ώστε το 2019 να έχουν εκδοθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση οι νέες ταυτότητες.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυβέρνησης όμως, είναι το κόστος κάλυψης της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων, με την ελληνική πλευρά ν’ αναζητά τρόπο για μεγαλύτερη συμμετοχή του Δημοσίου στις δαπάνες έκδοσης, ώστε να μειωθεί η συμμετοχή από τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της έκδοσης υπολογίζεται στα 80.000.000 €.