Την επίσπευση των εργατικών δικών ζητεί η Ένωση Ελλήνων Εργατολόγων

Συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων, είχε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, με το προεδρείο να προτείνει απλοποιήσεις των δικονομικών διαδικασιών για την επίσπευση διεξαγωγή των εργατικών δικών και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Ο κ. Κοντονής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Δικαιοσύνης, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων και συζήτησαν θέματα που «αφορούν τις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί η Κυβέρνηση».

Το προεδρείο της Ένωσης Εργατολόγων, αποτελούμενο από τους Φώτη Κλαουδάτο, Δημήτρη Βασιλείου και Χρίστο Νικολουτσόπουλο, πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες θα επιταχύνουν αφενός την διεξαγωγή των εργατικών δικών και θα επιφέρουν αποσυμφόρηση των πολιτικών δικαστηρίων και αφετέρου θα παρέχουν στους θιγόμενους εργαζόμενους δικαιώματα για μια ποίο δίκαιη δίκη.

Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των εργατικών διαφορών, το προεδρείο της Ένωσης πρότεινε μεταξύ άλλων, οι δικαστές να μην μετατρέπονται σε λογιστές κάνοντας υπολογισμούς επί των εργατικών αξιώσεων και διαφορών, αλλά το βάρος αυτό να μεταφερθεί στους δικηγόρους των δύο μερών (εργαζομένων και εργοδοτών), καθώς κατά τις εργατικές αξιώσεις και διεκδικήσεις οι δικαστές αναγκάζονται να προβαίνουν σε δεκάδες αν όχι εκατοντάδες υπολογισμούς, που αφορούν τις διαφορές αποδοχών, δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδομάτων, αποζημιώσεων, αλλαγής μισθολογικών κλιμακίων, κ.λπ. Οι υπολογισμοί αυτοί είναι φοβερά χρονοβόροι και μετακυλούν αισθητά τον χρόνο δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων, μπλοκάροντας και εγκλωβίζοντας έτσι τους δικαστές.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ένωσης οι υπολογισμοί αυτοί πρέπει να γίνονται από τους δικηγόρους των δύο διάδικων πλευρών (εργοδοτών- εργαζομένων) και εάν υπάρχουν ενστάσεις τότε να επιλαμβάνεται ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση.

Ακόμη, προτάθηκε να τροποποιηθεί η νέα διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που απαγορεύει στους μάρτυρες να καταθέτουν για το περιεχόμενα και τους όρους των συμβάσεων εργασίας, όπως επίσης προτάθηκε να μπορούν οι εργαζόμενοι να παρίστανται ως πολιτική αγωγή με δικηγόρο στις ποινικές δίκες (μετά από μήνυση) για μη καταβολή δεδουλευμένων.

Τέλος, ο κ. Κοντονής ζήτησε από το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων να του καταθέσει υπόμνημα με τις προτάσεις της εν όψει των νέων νομοθετικών μέτρων που πρόκειται να δρομολογήσει η Κυβέρνηση.