250 kg βόμβα διώχνει από τα σπίτια τους 50.000 κατοίκους

Αντιμέτωποι με τον τρόμο βόμβας απ’ τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μετά την εύρεση αεροπορικής βόμβας στα 5 μέτρα βάθος από την επιφάνεια της γης, κοντά σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή του Κορδελιού της Θεσσαλονίκης.

Αμέσως μετά την εύρεση ξεκίνησαν οι εργασίες εξουδετέρωσης της βόμβας, που όμως σταμάτησαν γιατί ήταν πολύ μεγαλύτερη του αναμενόμενου και απαιτείται ειδική διαδικασία για την εξουδετέρωση της.

Η Περιφέρεια, με συντονίστρια την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, έχει αναλάβει την επιχείρηση και πράττει τα δέοντα, μαζί με τος δήμους Δέλτα και Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Το μεγαλύτερο βάρος αναλογεί βέβαια στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.

Η Βούλα Πατουλίδου δήλωσε σε συνέντευξη της: «Όλα θα πάνε καλά, απλά θέλει την οργάνωση. Για να είμαστε σίγουροι θα υπάρχει απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα δυο χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβα. Μπορεί να είναι 50.000 αλλά και περισσότεροι κάτοικοι, γιατί δεν πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου».

Γνωστοποιείται, ότι η επιχείρηση θα αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής και αναμένεται να κρατήσει λίγες ώρες, αλλά για λόγους ασφαλείας έχει σχεδιαστεί η μεταφορά των 50.000 ανθρώπων, που κατοικούν στην περιοχή, σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων τουλάχιστον.
«Θεωρήσαμε ότι καλύτερη ημέρα είναι η Κυριακή, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα. Λόγω της ημέρας θα είναι πιο εύκολη η μετακίνηση των πολιτών από τα σπίτια τους. Ψάχνουμε λεωφορεία που θα μετακινήσουν τον κόσμο και που θα τους πάνε», συνεχίζει  η κα Πατουλίδου.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι δεν θέλει να σκέφτεται τι θα μπορούσε να γίνει, αν το μηχάνημα που έφτασε λίγα εκατοστά σκάβοντας πάνω από την βόμβα, την ακουμπούσε:  «To τι μπορεί να συμβεί, αν δούμε πολεμικές ταινίες, μπορούμε να καταλάβουμε. Αν έσκαγε, δεν θέλω να ξέρω τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Χωρίς να έχω ειδίκευση και μόνο την εικόνα που έχουμε από ταινίες, φανταζόμαστε»

Αναμένεται αύριο να συνεδριάσει η Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα ανακοινωθούν οι οδοί που θα πρέπει οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και ο τελικός σχεδιασμός της επιχείρησης.

Πάντως, το σημείο που θα παραμείνουν οι δημότες έως το τέλος της επιχείρησης ακόμα δεν έχει βρεθεί.