Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες - Έκλεισαν και τα Τέμπη

Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, καθώς μετά από το μπλόκο της Νίκαιας, το μεσημέρι της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου προχώρησαν στον αποκλεισμό της κοιλάδας των Τεμπών, αλλά και των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Τα σχέδια για τις δράσεις του είχε ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της επιτροπής του μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας, κατά την αγροτική συγκέντρωση στο κέντρο της Λάρισας.

«Είμαστε εδώ ως ένα βήμα κλιμάκωσης, γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεμπλέξει από εμάς, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια», είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν θα ανεχθούμε την επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Δεν παλεύουμε για τον εαυτό μας. Γιατί όταν ζητάμε αφορολόγητο 12.000 ευρώ, ή όταν διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην δωρεάν υγεία, δεν το κάνουμε μόνο για εμάς, αλλά το ζητάμε για όλο τον ελληνικό λαό», πρόσθεσε.

Μπλόκα Κρήτης 

Λίγο  μετά τη 13.00 τη Κυριακή το μεσημέρι μία επιτροπή που αποτελούνταν από αγρότες όλης της Κρήτης συναντήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Όπως αναφέρθηκε «ο αγώνας τώρα ξεκινάει» ενώ μέσα στη βδομάδα θα υπάρξει νέα συνάντηση όπου και θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

«Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθούμε εκ νέου ώστε να αποφασίσουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, Γ. Τζωρτζάκης, μιλώντας στο cretapost.

Ετοιμάζουν παγκρήτιο συλλαλητήριο

Με ζεσταμένες τις μηχανές των τρακτέρ τους βρίσκονται οι αγρότες όλης της Κρήτης καθώς περιμένουν την ημερομηνία όπου θα πραγματοποιηθεί το παγκρήτιο συλλαλητήριο.

«Στην επόμενη συνάντηση αναμένεται να συζητήσουμε το πότε θα γίνει το παγκρήτιο συλλαλητήριο που ετοιμάζουμε αλλά και διάφορες άλλες κινήσεις που έχουμε κατά νου. Το σίγουρο είναι ότι οι αγρότες της Κρήτης θα παραμείνουμε ενωμένοι και θα αγωνιστούμε κατά της υπερφορολόγησης που έχουμε υποστεί τον τελευταίο καιρό», τόνισε σχετικά ο κ. Τζωρτζάκης.

Μπλόκα σε όλη τη χώρα

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, οι αγρότες έχουν αποκλείσει το ρεύμα προς Αθήνα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας, αλλά και το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στον κόμβο του Πλατύκαμπου.

Την ίδια ώρα, αγρότες και κτηνοτρόφοι από Λιτή, Δρυμό, Μελισσοχώρι, Άσσηρο και Λαγκαδά βρίσκονται από τις 28 Ιανουαρίου στα μπλόκα που έχουν στηθεί στα διόδια των Μαλγάρων και στον κόμβο Δερβενίου, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Από την ίδια ημερομηνία, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κατερίνης βρίσκονται στην αερογέφυρα της περιοχής, σχεδιάζοντας συμβολικούς αποκλεισμούς της εφορίας και τραπεζών.

Αντίστοιχα και στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας, στο τμήμα της Εγνατίας Θεσσαλονίκης-Βέροιας έχουν παραταχθεί τρακτέρ από τις 23 Ιανουαρίου.

Δίωρος αποκλεισμός της Εθνικής Αντιρρίου – Ιωαννίνων

Για την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί δίωρος αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου κοντά στο Αιτωλικό, από τις 19:00 το απόγευμα μέχρι και τις 21:00 το βράδυ, όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση της παναιτωλοακαρνανικής συντονιστικής επιτροπής αγώνα αγροτών.

Συνέλευση πραγματοποίησε και η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας, κατά την οποία αποφασίστηκε παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Η δράση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη 7 Φεβρουαρίου στις 11:00 το πρωί.

Κλειστές θα είναι την Κυριακή η Αθηνών- Κορίνθου στο ύψος του Κιάτου από τις 17:00 μέχρι τις 19:00 το απόγευμα, όπως και η Κορίνθου – Πατρών στο ύψος του Αιγίου από τις 18:30 το απόγευμα έως τις 21:30 το βράδυ.

Κλειστή για 7 ημέρες η Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Χαλκιδική βρίσκονται εδώ και μια εβδομάδα στο μπλόκο και στα δύο ρεύματα στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο Μακεδονία). Η κυκλοφορία των οχημάτων και η μετάβαση προς το αεροδρόμιο γίνεται μόνο από παρακαμπτήριες οδούς.

Αποκλεισμός του τελωνείου στα σύνορα με την Αλβανία

Παράλληλα, σχεδιάζεται 24ωρος αποκλεισμός του τελωνείου της Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναφορικά με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, το Σάββατο οι συμμετέχοντες δήλωσαν υπέρ της συγκρότησης ενός κοινού μετώπου των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα της χώρας, στον αγώνα κατά του υψηλού κόστους παραγωγής και των ασφαλιστικού και φορολογικού.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, αγρότες που συμμετείχαν στη συνάντηση στα Μάλγαρα, τόνισαν πως μπορεί το σημερινό ευρύ κάλεσμα να έπεσε στο κενό” ωστόσο «εμείς δεν το βάζουμε κάτω και συνεχίζουμε την προσπάθεια για ένωση του κλάδου».

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας στη Νίκαια, την Τρίτη 7/2 στις 12:00 το μεσημέρι.