Αναβρασμός στην Παιδεία με την κατάργηση της «Αντιγόνης»-Διαψεύδει το υπουργείο

Αναβρασμό, αντιδράσεις, οργίλα αλλά και ειρωνικά σχόλια στο δημόσιο διάλογο και τα κοινωνικά δίκτυα προκάλεσε η πρόταση κατάργησης  της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Δριμύτατη ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα».

«Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη —ως υπέρτατης αξίας— της αγάπης», σημειώνεται στην ανακοίονωση.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων εδώ:

%cf%80%ce%b5%cf%86

 

Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας

Με μία λιτή ανακοίνωση απάντησε το υπουργείο Παιδείας στο θόρυβο που δημιουργήθηκε σημειώνοντας ότι το “θέμα” προκλήθηκε “από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας  Ένωσης Φιλολόγων, η οποία βασιζόμενη σε ανυπόστατες φήμες, σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις”.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

“Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάργηση της διδασκαλίας της ”Αντιγόνης” του Σοφοκλή στη Β’ Λυκείου.

Το ”θέμα” προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας  Ένωσης Φιλολόγων, η οποία βασιζόμενη σε ανυπόστατες φήμες, σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις”.