Στην εκτίμηση ότι αν αν απορριφθεί και το δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών, τότε η Τουρκία θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση με την Ελλάδα, στο πεδίο του Κυπριακού, του προσφυγικού, αλλά και στο Αιγαίο, προχώρησε αναλυτής που μίλησε στους New York Times.
Έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου, η Τουρκία έχει στείλει δεύτερο αίτημα έκδοσης των 8 αξιωματικών. Αν αυτό απορριφθεί, τότε η ένταση θα κλιμακωθεί περισσότερο, σημείωσε ο Σόνερ Καγκαπτέι, επικεφαλής τουρκικής έρευνας στο Washington Institute.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πτήση του Πάνου Καμμένου πάνω από τα Ίμια την Τετάρτη -μία «αιχμηρή απάντηση» στην επίσκεψη του επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή την Κυριακή, σημειώνει- χαρακτηρίζοντας την κόντρα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ως την πλέον δημόσια αντιπαράθεση για τα Ίμια από το 1996.
Αναλυτές αναφέρουν ότι οι τουρκικές παραβιάσεις ήταν απάντηση στην απόφαση του Αρείου Πάγου να μπλοκάρει την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, αναφέρει το άρθρο, προειδοποιώντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η διένεξη να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
Ο Σινάν Ουλγκέν, του think tank Carnegie Europe, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως η διαμάχη αυτή θα εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση. «Αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν άλλες συνέπειες, γιατί έρχεται σε μία πολύ ακατάλληλη άκαιρη στιγμή για τις κυπριακές διαπραγματεύσεις για παράδειγμα», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τον οποίο επικοινώνησαν οι New York Times, αρνήθηκε να συνδέσει την κλιμάκωση της έντασης για τα Ίμια με την απόφαση του Αρείου Πάγου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να απελάσει τους αξιωματικούς ενάντια στην απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης. «Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος. Είπαμε ότι οι άνθρωποι που μετείχαν σε αυτό δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, αλλά βέβαια η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι διαφορετικό από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.