Υπ. Δικαιοσύνης: Η διαφθορά στην Ελλάδα δεν αυξήθηκε - Απλά τώρα αποκαλύπτεται

Η διαφθορά δεν αυξήθηκε στη χώρα μας, απλά τώρα αποκαλύπτεται: Αυτή είναι η ανακοίνωση-απάντηση της Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αποδέκτη την ΜΚΟ “Διεθνής Διαφάνεια”.

Στην έρευνα της ΜΚΟ αναφέρεται ότι η διαφθορά έχει σημειώσει αύξηση στην Ελλάδα, ωστόσο η Γενική Γραμματεία κάνει λόγο για “υποκειμενική και με αμφισβητούμενη επιστημονική τεκμηρίωση μέτρηση της αντίληψης της διαφθοράς κι όχι το πραγματικό μέγεθος της διαφθοράς”.

Συνεχίζοντας η Γ.Γ. επισημαίνει ότι “με βάση τη μεθοδολογία της έρευνας, η πρόσφατη αποκάλυψη μεγάλων σκανδάλων του χτες είχε αρνητική επίδραση για την βαθμολογία της χώρας, αφού καταδεικνύεται η ύπαρξη διεφθαρμένων συστημάτων που έως τώρα ζούσαν στη σκιά» και προσθέτει: «Ενδεικτικό στοιχείο της αξιοπιστίας του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς αποτελεί ότι η χώρα μας ιστορικά συγκέντρωσε καλύτερη βαθμολογία το έτος 1996 (50), 1997 (53,5), το 2000 (49) παρότι όλοι πλέον σήμερα γνωρίζουμε ποιο ήταν το πραγματικό επίπεδο της διαφθοράς και κατάχρησης δημοσίου χρήματος».

Συνεπώς, «η διαφθορά δεν αυξήθηκε όπως θέλουν να ερμηνεύουν εκπρόσωποι συγκεκριμένων συμφερόντων, η διαφθορά τώρα αποκαλύπτεται».

Καταλήγοντας η σχετική ανακοίνωση σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η Κυβέρνηση έχει ισχυρή πολιτική βούληση και ολοκληρωμένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς που υλοποιεί και εφαρμόζει με σημαντικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τη μάχη κατά της διαφθοράς και θα αποκαλύπτει σκάνδαλα που παρέμεναν επί χρόνια καταχωνιασμένα, ακόμα κι αν τούτο σημαίνει μείωση της βαθμολογία της χώρας σε εκθέσεις αντίληψης Μ.Κ.Ο., καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η αποκάλυψη της διαφθοράς».