Σε αναμμένα κάρβουνα οι αγρότες- Στήνουν μπλόκα από βορρά μέχρι νότο

Τα μπλόκα των αγροτών ξεκινούν και τα τρακτέρ ζεσταίνονται. Οι αγρότες πάντως δείχνουν σε πολλές περιοχές διχασμένοι για το πως πρέπει να κινηθούν.

Την αρχή θα κάνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι ετοιμάζονται με τα τρακτέρ τους να στήσουν μπλόκα στις εθνικές οδούς, έχοντας εχθρό τον καιρό και το τσουχτερό κρύο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προς το μεσημέρι σήμερα Δευτέρα 23 Ιανουαρίου θα στηθεί το πρώτο μπλόκο στη Θεσσαλία, στις στροφές της Μελούνας, στον κόμβο του Αργυροπουλίου, από αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, με την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων “η Άνοιξη” και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.

Όσον αφορά στους αγρότες της Λάρισας, προγραμματίζουν συνάντηση την Τρίτη στη Φαλάνη επιλέγοντας ως τόπο συγκέντρωσης τη Γαλήνη και όπως όλα δείχνουν έστω και με διαφωνίες, θα επιχειρήσουν να στήσουν μπλόκο είτε στον Πλατύκαμπο, είτε στα Τέμπη.

Παράλληλα μία δύναμη αγροτών των Φαρσάλων προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλέισουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας.

Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις βρίσκονται οι αγρότες της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στην Αχαΐα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργος Βεσκούκης, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.».

Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

Στην Αιγιαλεία, ο τοπικός αγροτικός σύλλογος έχει προγραμματίσει αύριο το πρωί, στις 10:00, συγκέντρωση στην Παιναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη νέα εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών, όπου εκεί θα αποφασισθεί το αν θα γίνει αποκλεισμός του δρόμου.

Στην Ηλεία, η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση αύριο το πρωί στις 10:00 στη θέση Λατίφι Αμαλιάδας, που βρίσκεται στη διασταύρωση με την εθνική οδό Πατρών – Πύργου.

Στην Αιτωλοακαρνανία, η Παναιτωλοακαρνανική συντονιστική επιτροπή αγώνα αγροτών «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου» έχει αποφασίσει για αύριο το πρωί στις 11:00 παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο και σε υποκατάστημα τράπεζας στη Βόνιτσας.

Ακόμη, έχει αποφασισθεί η παράταξη γεωργικών μηχανημάτων σε κεντρικά σημεία σε όλες τις αγροτικές περιοχές.

Η αρχή αναμένεται να γίνει στις τοπικές κοινότητες Κατοχή και το Ευηνοχώρι, που βρίσκονται κοντά στο Μεσολόγγι.

Συγκροτήθηκε και επισήμως η 18μελής συντονιστική επιτροπή των αγροτών ώστε να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην Κεντρική Μακεδονία.

Η Συντονιστική Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας ενημέρωσε τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα στο πεδίο δράσης της για τη μορφή και τον τρόπο διαμαρτυρίας που εξετάζεται να γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στόχος της Επιτροπής είναι να κάνει «άνοιγμα» και στις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί για την εκπροσώπηση του κλάδου, με σκοπό να βρουν κοινά σημεία επαφής και να ενώσουν ακόμη περισσότερο τις δράσεις τους.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής 22/1 συνεδρίασε το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, τοποθεσία που βρίσκεται στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Στις Σέρρες, αγρότες ξεκινούν από την ερχόμενη Τρίτη να κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών και προς το τέλος του τρέχοντος μηνός, αναμένεται να κάνουν την άφιξή τους στον Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Επίσης, για τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κεντρικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τη συγκεκριμένη κινητοποίηση στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Βέροιας, που κήρυξε 24ωρη απεργία για την ημέρα αυτή.

Εξάλλου, στη Δυτική Μακεδονία, εκπρόσωποι των μπλόκων που είχαν στηθεί πέρυσι θα έχουν συνάντηση την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου προκειμένου να καθορίσουν τις κινήσεις τους σε επίπεδο κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, έντονα δυσαρεστημένοι από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων και φορέων που συμμετείχαν στις συσκέψεις στα Αμπελάκια Λάρισας και Σκύδρας Πέλλας. Σχετικά δε με τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για το αγροτικό ζήτημα, αναφέρουν ότι «μόνο για το αγροτικό ζήτημα δεν μίλησαν στη Βουλή», αλλά ακόμη και από αυτά τα λίγα που ειπώθηκαν, φάνηκε «ξεκάθαρα ότι κανείς τους δεν έχει ένα σαφές σχέδιο για την επιβίωση και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, αν και όλοι συμφωνούν ότι αποτελεί το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση».