Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Αλόννησος, Σκόπελος και Κύμη - Δύο νεκροί

Δραματική είναι η κατάσταση από την κακοκαιρία στην Εύβοια, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας. Πολλά χωριά της Εύβοιας παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ οι χιονοπτώσεις είναι πυκνές και σήμερα, με αποτέλεσμα τα σωστικά συνεργεία να μην μπορούν να φτάσουν στους εγκλωβισμένους κατοίκους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κύμης, αλλά και τις Λίμνης Ευβοίας, ενώ στο δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού, από το 68ο έως το 87ο χλμ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα. Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Στενής-Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας και Ροβιών-Δρυμώνα. Ακόμα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αναγκαίες οι αλυσίδες.

Από χθες το βράδυ, με απόφασή του, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την δημοτική ενότητα Διρφύων του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο. Χθες τη νύχτα αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται στον Μισόκαμπο, Πετισούνα και στο Κάτω Κουρούνι. Περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση για να φτάσουν στην Χηλή και στην γύρω περιοχή, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν ακόμη οι περιοχές Μετόχι, Κούτουρλα και η Παραλία Χιλιαδούς, αναμένοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάζεται σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όλα τα σχολεία της περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων.

Ανάλογη εικόνα και στις Σποράδες. Νέα χιονοθύελλα σάρωσε τη νύχτα την Αλόννησο και την Σκόπελο, επιδεινώνοντας την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των δύο νησιών από το περασμένο Σάββατο. Ειδικά, στην Αλόννησο, όπου τα προβλήματα είναι τεράστια, προστίθενται συνεχώς νέοι όγκοι χιονιού. Το νησί έχει κηρυχθεί από χτες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, Πέτρο Βαφίνη, σήμερα αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια απεγκλωβισμού 12 οικογενειών από αγροικίες.

Σκόπελος

skopelos-pic-tessera

ÓÊÏÐÅËÏÓ ×ÉÏÍÉÁ ÊÁÊÏÊÁÉÑÉÁ (EUROKINISSI/ÅÖÇÌÅÑÉÄÁ ÂÏÑÅÉÅÓ ÓÐÏÑÁÄÅÓ/ÃÉÙÑÃÏÓ ÐÏÕËÉÏÓ)

skopelos-pic-tria

Αλόνησσος

alonnisos-dyo-xionia

Εύβοια-Κύμη

×ÉÏÍÉÁ ÓÔÇÍ ÅÕÂÏÉÁ(øá÷íá) ÖÙÔÏ ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ//EUROKINISSI

×ÉÏÍÉÁ ÓÔÇÍ ÅÕÂÏÉÁ(øá÷íá) ÖÙÔÏ ÓÕÍÅÑÃÁÔÇÓ//EUROKINISSI

Νέες χιονοπτώσεις σε Λέσβο και Χίο

Πολλά τα αποκλεισμένα χωριά και στη Λέσβο με το σύνολο του οδικού δικτύου του νησιού να είναι κλειστό. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά της δυτικής Μυτιλήνης που σε κάποια σημεία το χιόνι έφτασε το ένα μέτρο, αλλά και χωριά της βόρειας πλευράς του νησιού. Πολλές περιοχές ηλεκτροδοτούνται εκ περιτροπής προκειμένου να αποφευχθεί γενικό μπλακ άουτ. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ήδη δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (στη Ναύπακτο και την Κομοτηνή) από την κακοκαιρία και η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νέο κύμα σφοδρών χιονοπτώσεων που θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Τα συνεργεία με μηχανήματα του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιχειρούν ξανά από τα χαράματα παρά την καταπόνηση των περασμένων ημερών, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία στους δρόμους οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι λόγω του παγετού που έχει προηγηθεί.

Ισχυρή χιονόπτωση από τα ξημερώματα πλήττει και τον Άη Στράτη όπου έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις ακόμα και μέσα στον οικισμό του νησιού. Από τα χαράματα χιονίζει και σε όλη τη βόρεια Χίο. Σύμφωνα με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται στις οδούς:

– Χίου – Καρδαμύλων, από το ύψος του Θόλους και βορειότερα.

– Χίου – Βολισσού, μετά από το από το Αίπος.

– Χίου – Αυγωνύμων, από το ύψος των Καρυών μέχρι και τα Αυγώνυμα.

Ήδη συνεργεία του δήμου Χίου και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου προσπαθούν προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Χιόνια «είδε» και η Ρόδος, μετά από πολλά χρόνια, χωρίς όμως να προκληθούν προβλήματα.

xionia-rodos

Προβλήματα από την κακοκαιρία και στα Χανιά

Επί ποδός βρίσκεται από νωρίς το πρωί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία στην περιοχή. Μηχανήματα της αντιπεριφέρειας και των δήμων προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που έκλεισαν λόγω της έντονης χιονόπτωσης καθώς και σε σημεία που οδηγούν σε οικισμούς ορεινών αλλά και ημιορεινών περιοχών.

Από την αντιπεριφέρεια Χανίων συνιστάται στους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών επικρατεί σε πολλά σημεία παγετός. Από το πρωί, συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται προκειμένου να αποκατασταθούν βλάβες που αναφέρθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Επίσης, δεν θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πρωινές πτήσεις από το αεροδρόμιο

Δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω παγετού οι δύο προγραμματισμένες πτήσεις από το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης» προς την Αθήνα. Ωστόσο, τις επόμενες ώρες αναμένεται να βελτιωθούν οι συνθήκες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι επόμενες πτήσεις. Οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τις αεροπορικές εταιρείες ή με το αεροδρόμιο Χανίων (2821083800) ώστε να ενημερωθούν για τις ώρες των πτήσεων και τυχόν αλλαγές, που πιθανόν θα υπάρξουν.

xania-xionia-dyo

xania-xionia-ena

rethymno-pic-xionia-jpg

Σε λευκό κλοιό ξύπνησαν οι κάτοικοι όλων των περιοχών της ανατολικής Μακεδονίας, καθώς χιονίζει συνεχώς σε Καβάλα και Δράμας καθ’ όλη της διάρκεια της χθεσινής νύχτας και έως αυτή την ώρα. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων όχι μόνο στο ορεινό οδικό δίκτυο αλλά ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για την κυκλοφορίας των οχημάτων στους ορεινούς δήμους Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης και Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

Στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας με αποφάσεις που εξέδωσαν οι κατά τόπους δήμαρχοι δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης δεν λειτουργεί το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ έως αυτή την ώρα δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Η Εγνατία Οδός παραμένει ανοιχτή και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται κανονικά. Σύμφωνα με τα Τμήματα Τροχαίας των Αυτονομικών Διευθύνσεων Καβάλας και Δράμας, δηλώθηκαν μόνο λιγοστά ατυχήματα με υλικές ζημιές που οφείλονταν στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος λόγω του χιονιού και στην έλλειψη μέριμνας από μέρους των οδηγών να βάλουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στις 07:00 σήμερα, η θερμοκρασία στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας ήταν στους -13 βαθμούς, ο τελωνειακός σταθμός παραμένει ανοιχτός, ωστόσο η κίνηση των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στις 08:00, η θερμοκρασία στο κέντρο της Καβάλας ήταν στους -5 βαθμούς κελσίου, ενώ την ίδια ώρα στην πόλη της Δράμας το θερμόμετρο έδειχνε -7 βαθμούς κελσίου. Τα δρομολόγια των πλοίων, από και προς το νησί της Θάσου,εκτελούνται μόνο από το λιμάνι της Κεραμωτής, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια του πλοίου που συνδέει τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου με το λιμάνι της Καβάλας.

Επίσης, καταβάλλονται προσπάθειες για τον αποχιονισμό της πίστας του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι τακτικές πτήσεις από και προς την Αθήνα.

Πρωτοφανής χιονόπτωση σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Σφοδρή χιονοθύελλα έπληξε τις πρωινές ώρες σήμερα τα νησιά του Ιονίου, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι και χωριά, τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο. Η πυκνή χιονόπτωση συνοδεύτηκε με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ σημειώθηκαν και πολλά τροχαία ατυχήματα, δίχως όμως σοβαρούς τραυματισμούς και μόνο μικρές υλικές ζημιές. Τα σχολεία στα ορεινά της Κεφαλονιάς και της Zακύνθου παραμένουν κλειστά, ενώ πριν λίγη ώρα ο δήμαρχος Κεφαλονιάς εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με την οποία εφιστά την προσοχή σε όσους μετακινούνται, διότι υπάρχει χιόνι και πάγος στους δρόμους. Επίσης, ενημερώνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από Βαθύ προς Σταυρό και συνεχίζεται ο καθαρισμός στο οδικό δίκτυο Περαχωρίου-Σταυρού, καθώς και από το Βαθύ προς Μαραθιά και για Αγωγή και Εξωγή. Στην Ζάκυνθο, όλα τα σχολεία του νησιού θα είναι κλειστά και αύριο.

kefalonia