«Κραχ» στην Παιδεία: Κάτω από τη βάση οι Έλληνες μαθητές στον διεθνή διαγωνισμό PISA

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του διεθνούς διαγωνισμού PISA (Programme for International Student Assessment) 2015 που δόθηκαν χθες Τρίτη στη δημοσιότητα, και αφορούν το επίπεδο της παιδείας που έχουν τα Ελληνόπουλα. Η Ελλάδα φιγουράρει στην 43η θέση του πίνακα, αρκετά πιο κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και μάλιστα με βαθμολογίες που αντιστοιχούν σε χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Σλοβακία, η Χιλή και η Αλβανία, γεγονός που καταδεικνύει το κακό χάλι που επικρατεί στην ελληνική Παιδεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, η δοκιμασία για τους μαθητές ήταν να εφαρμόζουν γνώσεις και κυρίως δεξιότητες στις Φυσικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά και την Κατανόηση Κειμένου. Η επίδοση των Ελλήνων μαθητών ήταν απογοητευτική, αποτυπώνοντας το τέλμα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Βαθμολογήθηκαν κάτω από τη βάση και στα τρία τεστ!

Μάλιστα, ένας Έλληνας μαθητής, για να φθάσει στο επίπεδο ενός μαθητή από τη Σιγκαπούρη, οι μαθητές της οποίας πρώτευσαν και στα τρία τεστ, πρέπει να καθίσει στο θρανίο επιπλέον 2,5 χρόνια!

pisa_pinakas

(Πίνακας από “Καθημερινή”)

Όμως, η κατρακύλα δεν σταματάει εδώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, όχι μόνο από χώρες που το εκπαιδευτικό τους σύστημα λειτουργεί υποδειγματικά όπως είναι για παράδειγμα η Φινλανδία, αλλά και από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός PISA διεξάγεται ανά τριετία, με διαφορετικό κύριο αντικείμενο κάθε φορά και σύμφωνα με συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές, οι οποίες ακολουθούνται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες προκειμένου να διασφαλιστούν η εγκυρότητα και η αξιοπιστία του. Το κύριο αντικείμενο αξιολόγησης για το PISA 2015 ήταν οι Φυσικές Επιστήμες.