Ουρές από τα ξημερώματα για τη "Μαύρη Παρασκευή" - "Αμερικανιές" κατά το ΣΥΡΙΖΑ (φωτό)

Το αδιαχώρητο επικρατεί στα μεγάλα καταστήματα χάριν της “Μαύρης Παρασκευής” ή ” Black Friday” που γίνεται την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου. Αυτό το “έθιμο” γιορτάζεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, όπου τα πολυκαταστήματα κάνουν πολύ μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν ακόμα και το 80%.

Στην Ελλάδα γίνεται για πρώτη φορά φέτος, με τους καταναλωτές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας να έχουν σχηματίσει ουρές έξω από τα μαγαζιά ακόμη και από τα ξημερώματα.

Αθήνα

Στην πρωτεύουσα ο κόσμος έχει κατακλύσει γνωστές εμπορικές αλυσίδες προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις πολύ χαμηλές τιμές στα προϊόντα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η ουρά έφτανε ακόμα και τα 60 μέτρα. .

Ακόμη και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα όπου η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, ο κόσμος άρχισε να σχηματίζει ουρές πριν ακόμα το ρολόι να δείξει 7:00 το πρωί.

Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχες εικόνες παρατηρούνται και στη Θεσσαλονίκη, όπου σε γνωστό πολυκατάστημα ο κόσμος είχε στηθεί από τα ξημερώματα σχηματίζοντας ουρά 100 μέτρων.

Πάτρα

Τις μεγάλες εκπτώσεις θέλησαν να εκμεταλλευτούν και οι Πατρινοί που κατέκλυσαν πολλά καταστήματα της πόλης.

Λαμία

Κάτοικοι της Λαμίας σχημάτισαν επίσης μεγάλες ουρές έξω από τα μαγαζιά για την “Μαύρη Παρασκευή”. Σε κατάσταση… “πανικού” είναι οι υπάλληλοι αλλά και οι άνδρες της ασφάλειας.

Ρόδος

Στο νησί της Ρόδου παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη. Σύμφωνα με τη Rodiaki, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπήρξε, είναι το γεγονός ότι πολλοί μαθητές γυμνασίων και λυκείων της πόλης, έκαναν… “κοπάνα” τις πρώτες ώρες για να σπεύσουν στα καταστήματα αυτά με σκοπό να αγοράσουν σε καλές τιμές διάφορα ηλεκτρονικά είδη.

ΣΥΡΙΖΑ: Αμερικανιές

Το έθιμο της “Μαύρης Παρασκευής” φαίνεται ότι δεν εγκρίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε ανακοίνωση που εξέδωσε χαρακτηρίζει «αμερικανιά» τον συγκεκριμένο θεσμό, σημειώνοντας ότι ζημιώνονται οι μικρές επιχειρήσεις σε βάρος των μεγάλων αλυσίδων. «Η προσπάθεια επιβολής καταναλωτικών συνηθειών της πατρίδας της υπερκατανάλωσης, των ΗΠΑ, στον υπόλοιπο κόσμο, συνεχίζεται δυναμικά με στόχευση αυτήν τη φορά τους νεόπτωχους της παλιάς μεσαίας τάξης» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τώρα και στην Ελλάδα μια “αμερικανιά”, το Black Friday, που εξυπηρετεί μόνο τις πολυεθνικές αλυσίδες παραγωγής και εμπορίου, οι οποίες δημιουργούν μια ακόμη ευκαιρία να ξεπουλήσουν το μεγάλο τους στοκ, που μόνο αυτές έχουν την δυνατότητα να διατηρούν και με προφανή στόχο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των επιχειρηματικών δυνατοτήτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», παρατηρεί στην ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Άλλωστε στην περίοδο της επταετούς ύφεσης και λιτότητας, οι πολυεθνικές αλυσίδες αποδεδειγμένα είναι οι μόνες που παρουσιάζουν άνοδο στον όγκο λιανικών πωλήσεων ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαρκώς συρρικνώνονται.

Τι είναι η “Μαύρη Παρασκευή”

Ο θεσμός της “Μαύρης Παρασκευής” ή “Black Friday” ξεκίνησε από την Αμερική αλλά γρήγορα υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες. Από το 2008 ξεκίνησε και στον Καναδά ώστε να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ μόλις το 2013 εφαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Black Friday πραγματοποιείται, επίσης σε Μεξικό, Ρουμανία, Ινδία, Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο σε ηλεκτρονικά καταστήματα.

Γιορτάζεται παραδοσιακά την επόμενη της ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving), την Παρασκευή δηλαδή μετά την 4η Πέμπτη κάθε Νοεμβρίου.

Γιατί ονομάστηκε “Μαύρη”

Η ημέρα αυτή “βαφτίστηκε” έτσι, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday.

Η άλλη εκδοχή

Μια άλλη εκδοχή για τον όρο “Μαύρη Παρασκευή”, είναι ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.