Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά - Νέο νομοσχέδιο προανήγγειλε η Γεροβασίλη (upd)

Στρατηγική ήττα της Κυβέρνησης συνιστά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με ψήφους 14 υπέρ – 11 κατά, να κρίνει ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για την ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου και επομένως να ακυρώσει τον διαγωνισμό για τις 4 άδειες εθνικής εμβέλειας. Η απόφαση είναι δεσμευτική, αλλά και οι κρίνοντες, κρίνονται ήταν η αντίδραση του Νίκου Παππά, ο οποίος την Δευτέρα θα καταθέσει στην Βουλή νέα ρύθμιση.

«Και οι κρίνοντες κρίνονται και κλήθηκαν οι δικαστές να αποφασίσουν και υπό το βάρος τηλεοπτικών πιέσεων, μην μου πείτε πως δεν τα είδατε» ανέφερε σε δήλωσή του στην ΕΡΤ ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τονίζοντας πως «δεν θα υποχωρήσουμε». Συμπλήρωσε μάλιστα πως είναι «ανήθικο είναι να παίρνεις από τους φτωχούς και να δίνεις στους πλουσίους. Βεβαίως το ΣτΕ δεν κάνει κοινωνική πολιτική, αλλά είναι προφανές ότι οι δικαστές αποφασίζουν στο πλαίσιο του πολιτικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί και των πιέσεων που υπάρχουν».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή. Η Όλγα Γεροβασίλη, λίγη ώρα μετά την απόφαση του ΣτΕ, επιτέθηκε στους δικαστές, προκαλώντας την αντίδραση της Νέας Δημοκρατιας.

«Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται».

Ταυτόχρονα η Κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» ενώ προανήγγειλε πως «τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015».

Οργή από την Ένωση Δικαστών

Απάντηση σημείο προς σημείο στη επικριτική στάση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου που ακολούθησε της απόφασης του ΣτΕ δίνει η Ένωση Δικαστών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία κάνει λόγο για «αδικαιολόγητες επιθέσεις της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης, με σαφή προσπάθεια να εντάξει τη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της στην πολιτική αντιπαράθεση».

Η χθεσινή διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ ήταν και η πιο μεγάλη χρονικά, κράτησε 5μιση ώρες διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα. Μάλιστα διεκόπη δύο φορές καθώς δόθηκε μάχη νομικών επιχειρημάτων. Είχε υπάρξει και ως πρόταση να βρεθεί μία εντός εισαγωγικών «σολομώντεια λύση», δηλαδή να βγει μία προδικαστική απόφαση που να εντοπίζει τις νομικές ατέλειες του διαγωνισμού και να έδινε ένα χρονικό όριο έξι μηνών ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να ελέγξει τον διαγωνισμό.

Τελικά, αυτή η πρόταση αν και αρχικά προκρινόταν δεν πέρασε, ούτε καν τέθηκε σε ψηφοφορία. Κατά πλειοψηφία 14 ψήφους προς 11 οι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πυροδότησε πολιτική θύελλα, με την Νέα Δημοκρατία να ζητά εκλογές.

ΝΔ: Η Κυβέρνηση γίνεται επικίνδυνη για τη Δημοκρατία

«Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και συμπληρώνει πως «γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα. Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού: Τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις

«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν. Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι το πρωτοφανές πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Αυγή το οποίο αναφέρει «ευτυχώς, δεν κυβερνούν οι δικαστές. Πρωτοφανής πολιτική απόφαση από το ΣτΕ, που επαναφέρει το καθεστώς ανομίας στον τηλεοπτικό χώρο. Το βαθύ κράτος είναι εδώ».

%ce%b1%cf%85%ce%b3%ce%b7

Κουμουτσάκος: Υπάρχει ανάγκη εκλογών στην χώρα

Για δεινή πολιτική ήττα της Κυβέρνησης και την ανάγκη εκλογών, έκανε λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Η Κυβέρνηση έχει υποστεί δεινή πολιτική ήττα και έχει μπει πιά σε έναν δρόμο ανεξέλεγκτης φθοράς. Υπάρχει ανάγκη εκλογών στην χώρα» δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ακόμη πως «μετά τις χθεσινές εξελίξεις, τίποτα δεν είναι το ίδιο, ο κ. Παππάς βρίσκεται απομονωμένος στην συνείδηση των πολιτών. Όλες οι μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης έχουν καταπέσει ηθικά, πολιτικά και νομικά».

Γεννηματά: Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη

Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη. Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα. Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ. Παππάς. Για θρασεία αντίδραση της Κυβέρνησης, που δεν τολμά να παραδεχτεί το λάθος της κάνουν λόγο Κομμουνιστικό Κόμμα και Ποτάμι.

ΚΚΕ: Μνημείο θράσους η αντίδραση της Κυβέρνησης

«Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν έναν απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει, όμως, το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της διαπλοκής» τονίζει το ΚΚΕ και συμπληρώνει πως «η θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας».

Θεοδωράκης: ζητάμε ο κ. Παππάς να φύγει από το Υπουργείο

«Ζητάμε πρώτον ο κ. Παππάς να δεχθεί την ευθύνη του και να φύγει από το Υπουργείο μόνος του, πριν τον διώξει στον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας και μετά ζητάμε από τον κ. Τσίπρα να δεχθεί δημοσίως το λάθος» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε «προσέξτε διαβάζω σήμερα τις εφημερίδες, έχει και πολλές εφημερίδες και site ο κ. Τσίπρας που τον υποστηρίζουν. “Φταίει η διαπλοκή, φταίει ο 666 ο αντίχριστος, φταίει το παλιό σύστημα, φταίνε οι δικαστές”, δεν τους περνάει από το μυαλό ότι έκαναν λάθος; Όλη η κοινωνία τους το λέει, τους το λένε οι δικαστές τους το λέει όλος ο κόσμος».

Ένωση Κεντρώων: Η κυβέρνηση βγαίνει «τραυματισμένη»

Οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα. Οι άδειες των τηλεοράσεων είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ» τονίζει η ΕΚ και συμπληρώνει πως «η κυβέρνηση ακολούθησε διχαστικό δρόμο και τώρα βγαίνει τραυματισμένη».

Χρυσή Αυγή: Για την αντίδραση της Κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ

«Στην Γεροβασίλη υπενθυμίζουμε ότι “τα παιδάκια τα πέταξαν έξω από τους παιδικούς σταθμούς” οι μνημονιακοί νόμοι, που τους ψήφισαν χέρι-χέρι Τσίπρας και Μητσοτάκης» αναφέρει η Χρυσή Αυγή εξαπολύοντας επίθεση στην ΚΕ, Ολ. Γεροβασίλη. «Και μην παραμυθιάζει τον κόσμο για τα 255 εκατομμύρια των αδειών, γιατί τα hot-spot και οι τζάμπα παροχές στους λαθρομετανάστες στοίχισαν μόνο για ένα χρόνο 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ!» προσθέτει.

Οι υπουργοί δεν ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές, αλλά υπηρετούν κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, απάντησε στους επικριτές του ο Υπουργός Επικρατείας, αποκλείοντας ενδεχόμενο παραίτησής του.