Εισαγγελέας για τα Capital Controls - Έρευνα ακόμη και για εσχάτη προδοσία

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά από την επιβολή των capital controls που έκαναν την Ελλάδα να “φλερτάρει” έντονα με το Grexit, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών πραγματοποιεί έρευνα προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες για τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται η διάπραξη ποινικών αδικημάτων μεταξύ των οποίων κι αυτό της έσχατης προδοσίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο λόγος που ξεκίνησε η μεγάλη εισαγγελική έρευνα είναι αναφορές πολιτών για το οικονομικό αδιέξοδο όπου οδηγήθηκαν, αλλά και για την αδυναμία τους να καλύψουν βασικές ανάγκες. Η περίοδος που έχει “μαρκαριστεί” από την Εισαγγελία, είναι εκείνη που ακολούθησε το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα οπότε και ο Γιάννης Στουρνάρας έδωσε εντολή για τους τραπεζικούς περιορισμούς προκειμένου να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και δούμε έτσι σκηνές “εμφυλίου”.

Μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί τουλάχιστον δέκα μαρτυρίες πολιτών, ανάμεσά τους και οικονομολόγοι, οι οποίοι εξηγούν το αν τα capital controls «επιβλήθηκαν εξ ανάγκης».

Στην περίπτωση που τα στοιχεία (έγγραφα & μαρτυρίες) οδηγήσουν σε τυχόν ευθύνες Υπουργών, βάσει του σχετικού νόμου η έρευνα θα “παγώσει”, καθώς η δικογραφία θα πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή η οποία θα πάρει τη “σκυτάλη” για την έρευνα.

Εάν που ισχύσει το παραπάνω σενάριο, η Κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα λάβει την απόφαση για το αν θα προχωρήσει σε εξεταστική ή προανακριτή επιτροπή, ή αν η υπόθεση θα μπει στο αρχείο.

Εκείνο που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι οι μαρτυρίες των πολιτικών που πρέπει να καταθέσουν σχετικά με τα γεγονότα, ανάμεσά τους και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος είναι ένας από τους μεγάλους “πρωταγωνιστές” της υπόθεσης.