Για ακόμη μια νύχτα πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων πέρασαν το βράδυ τους έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους, σε πλατείες και δρόμους της πόλης μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών τςη κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 22:00 χθες το βράδυ. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων. Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από προχθες το βράδυ στην περιοχή. Οι σεισμολόγοι αναμένουν να περάσει το 48ώρο από τις 23:15 το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και κατεγράφη ο ισχυρότερος σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο το Πωγώνι, για να αποφανθούν αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι.
Να σημειωθεί πως αναχώρησαν την Κυριακή από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετα τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας. Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητά από τους πολίτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων, που συνεδρίασε το πρωί της Κυριακής προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν στους επαρχιακούς δρόμους, κυρίως από κατολισθήσεις, έχουν αποκατασταθεί ήδη από το πρωί της Κυριακής και η κίνηση διεξάγεται κανονικά.
Κλιμάκιο εμπειρογνώμων θα μεταβεί σήμερα από την Κοζάνη στην περιοχή των Ιωαννίνων, ώστε να γίνει πλήρης αξιολόγηση και καταγραφή των ζημιών. Το Συντονιστικό Όργανο συνιστά επίσης στους πολίτες για την ενημέρωσή τους να εμπιστεύονται ΜΟΝΟ τις επίσημες αρχές της Πολιτείας (Περιφέρεια, Δήμους και κυρίως τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας), ενώ επισημαίνει ότι για την ακριβή εξέλιξη του φαινομένου, απαιτείται η καταγραφή της σεισμικής ακολουθίας για ένα 48ωρο. Το βουνό των Ιωαννίνων, το επιβλητικό Μιτσικέλι στην άλλη πλευρά της λίμνης είναι στην μια άκρη του ρήγματος. Σύμφωνα με τον Θανάση Γκάνα το ρήγμα (το μεγάλο) συγκλίνει προς το βουνό. Ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα ο βουνό να μετακινηθεί προς τα δυτικά.
Στο Συντονιστικό Όργανο συζητήθηκαν, οι αναφορές για μεμονωμένες ζημιές που έχουν εντοπιστεί και για καθαρά προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
– Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ.
– Συνιστάται σε όλους να μη γίνονται άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα, προκειμένου να αποφεύγονται μποτιλιαρίσματα και να μην κυκλοφορούν κοντά σε παλαιά κτίρια.
– Οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης.
Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Την ευθύνη για τη δρομολόγηση του ελέγχου την έχει ο αρμόδιος υπεύθυνος του κάθε κτιρίου (προϊστάμενος, συντηρητής κλπ), ο οποίος και θα πρέπει να έλθει σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
– Εφιστάται η προσοχή σε όσους διαμένουν σε παλιά κτίρια, τα οποία έχουν προβλήματα στατικότητας.
Κλιμάκια τεχνικών του T.Α.Σ. σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και το ΤΕΕ/Τμήμα Ηπείρου, από σήμερα θα ξεκινήσουν αυτοψίες στα Δημόσια Κτίρια, αρχής γενομένης από τα διδακτήρια.
Στους δρόμους των Ιωαννίνων δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα με κατεύθυνση προς την παραλίμνια περιοχή, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ είναι σε επιφυλακή.
Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν ζημιές σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου ζει ένας μοναχός που ειδοποίησε τις Αρχές.
Ιερά Μονή Βελλάς
Ευθύμης Λέκκας: Ο σεισμός είναι σε πλήρη εξέλιξη
Από την πλευρά του ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης μίλησε στον ΣΚΑΪ λέγοντας ότι «συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο».
Ψυχραιμία συνέστησε μέσω του ΣΚΑΪ στους κατοίκους ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα σπίτια που έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό. Τόνισε μάλιστα ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν ελέγχους στην πόλη το βράδυ και δεν εντόπισαν ζημιές.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, είπε πως “φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία», τονίζοντας ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτίρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς.
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», δήλωσε λίγο αργότερα και πρόσθεσε: «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».
Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε:
«Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα».
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Κέρκυρα, Πρέβεζα, Άρτα, Θεσπρωτία, Κοζάνη, Βόλο και σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης.