Προσφυγικό: Μέτρα ανακούφισης για τους κατοίκους της Σάμου

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, με θέμα το μεταναστευτικό το οποίο δείχνει να παίρνει νέες μεγάλες διαστάσεις στη Σάμο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο Δήμαρχος του νησιού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στο νησί του Αιγαίου ένα κέντρο κλειστής δομής, το οποίο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προτείνει να είναι εντός του κέντρου υποδοχής.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, επέμεινε ότι για λόγους ασφάλειας η δομή πρέπει να δημιουργηθεί εκτός του κέντρου. Επίσης αποφασίστηκε να ενισχυθεί με επιπλέον άτομα η υπηρεσία ασύλου, έτσι άλλα 25 άτομα θα πάνε στην Σάμο εντός του Νοεμβρίου.

Επίσης, αποφασίστηκε να ληφθούν ειδικά μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων τα οποία θα εξειδικευτούν μετά από σύσκεψη που θα έχουν με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξη Χαρίτση, η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου και ο Δήμαρχος Σάμου.

Τέλος, θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η παρακολούθηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τα παράλια της Τουρκίας, ενώ σε ότι αφορά την δραστηριοποίηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αυτή θα γίνεται μετά από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, έπειτα από σύμφωνη γνώμη της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Σάμου.