Ο Τσίπρας "τράβηξε το αφτί" του Τόσκα για τα δακρυγόνα στους συνταξιούχους

Την απαγόρευση χρήσης δακρυγόνων σε πορείες εργαζομένων και συνταξιούχων ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μετά τα επεισόδια και τις εντάσεις που σημειώθηκαν νωρίτερα μεταξύ συνταξιούχων και αστυνομικών στην Ηρώδου Αττικού, όπου οι αστυνομικοί προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν.

Το υπουργείο ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τα όσα διαδραματίστηκαν σε απόσταση λίγων μέτρων από το Μέγαρο Μαξίμου. Τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των αστυνομικών δυνάμεων στην πορεία των συνταξιούχων μετέφερε στον κ. Τόσκα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος και επέπληξε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τη ρίψη δακρυγόνων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Νίκο Τόσκα «να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο».

Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας  του Πολίτης ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό με τη χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ εναντίον των συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας. Πλέον, αναμένεται η σχετική διαταγή από την ηγεσία της ΕΛΑΣ. Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου η έρευνα ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να καταλογισθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν.

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

“Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων.

Επεισόδια και δακρυγόνα στην πορεία των συνταξιούχων 

Τα επεισόδια με τους συνταξιούχος σημειώθηκαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν οι συνταξιούχοι που έκαναν πορεία από την πλατεία Κοτζιά έφτασαν κοντά στο Μαξίμου και επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να περάσουν.

epeisd1

epeisd2

epeisd3

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων όταν οι συνταξιούχοι έπιασαν και κουνούσαν την κλούβα της αστυνομίας, φωνάζοντας συνθήματα. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις και ζητούσαν να περάσει αντιπροσωπεία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν και η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων και η Ριζοσπαστική Παρέμβαση Συνταξιούχων Αερομεταφορών. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικ΄λης Ασφάλισης ΕΤΕΑ (ΠΟΣΕΑ-ΕΤΕΑ) αναφέρει ότι «τόσο η κυβέρνηση όσο και οι λοιποί εντολοδόχοι των δανειστών και τοκογλύφων θα πρέπει να καταλάβουν ότι για το Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα έχουν συνεισφέρει εκατομμύρια εργαζόμενοι και ότι η ιστορία θα γράψει με μαύρα χρώματα όλους αυτούς που κατακρεούργησαν τις επικουρικές μας συντάξεις και τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».

epeisd6

epeisd7