Διακόπηκε η διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες - Εντάσεις μεταξύ δικαστών

Τελείωσε… πριν καν αρχίσει η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και είχε ως αντικείμενο συζήτησης την κρίση επί της συνταγματικότητας του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ λίγο μετά την έναρξη της διάσκεψης, υπήρξαν εντάσεις και εκφράστηκαν έντονες διαφωνίες επί θεμάτων που σχετίζονται με τις προσφυγές που έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί με αποτέλεσμα η διάσκεψη να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο. Ακόμη παραμένει άγνωστος ο χρόνος που θα συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη για τα κρίσιμα θέματα που έχουν ανακύψει με αντισυνταγματικότητες του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

H Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου θα έκρινε τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας. Με τις προσφυγές τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί στρέφονται κατά του συνόλου του νομοθετικού πλαισίου χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατ. ευρώ η καθεμιά, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).

Με την έναρξη της διαδικασίας οι δικαστές έπρεπε να ξεπεράσουν τον πρώτο νομικό σκόπελο αυτής διαδικασίας, «επί του παραδεκτού». Δηλαδή, εάν οι τηλεοπτικοί σταθμοί από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν,  υπόκεινται βλάβη ανεπανόρθωτη (οικονομική, κ.λπ.) και μάλιστα τη στιγμή που όλη η διαδικασία του διαγωνισμού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Στην σημερινή Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συμμετείχαν 30 μέλη. Εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, συμμετείχαν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Εισηγητής ήταν ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου. Οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών έχουν συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.

Από το Γραφείο του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών.

Κυβερνητικές Πηγές: Πρέπει το ΣτΕ να αποφασίσει ανεπηρέαστο

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι “η διαγωνιστική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι όλες οι μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ επί των ασφαλιστικών μέτρων ήταν απορριπτικές” και προσθέτουν ότι “και στην περίπτωση της εκδίκασης της συνταγματικότητας του νόμου, πρέπει να αφεθεί το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίσει ανεπηρέαστο”, παραπέμποντας με την αναφορά αυτή, στο κλίμα πιέσεων που περιγράφεται στη σημερινή ανακοίνωση του ΣτΕ.