Κομισιόν: Λεκτικό λάθος η τοποθέτηση του Χαν για το τσάμικο ζήτημα

Η αναστάτωση που προκάλεσε η δήλωση του Επιτρόπου Χαν σχετικά με τις επαφές Ελλάδας-Αλβανίας για το τσαμικό ζήτημα, άφησαν έκπληκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι το ζήτημα αυτό ουδέποτε έχει απασχολήσει την Κομισιόν, κάνοντας λόγο μάλιστα για λεκτικό λάθος εκ μέρους του Αυστριακού Επιτρόπου, το οποίο προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας.

Λίγο νωρίτερα στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου, η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικών σχέσεων δεν ανακάλεσε τις δηλώσεις του Χαν, αναφέροντας απλώς ότι η Επιτροπή «δεν λαμβάνει θέση σε διμερή ζητήματα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Επιτροπή ενημερώθηκε από Ελλάδα και Αλβανία πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου για «διμερή εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν» και συνέχισε λέγοντας ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές «για διάλογο σε όλα τα ζητήματα που χρειάζεται να ξεκαθαριστούν». Επίσης σημείωσε ότι είναι ενήμερη για τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών και πως η Επιτροπή «δεν λαμβάνει καμία θέση σε διμερή ζητήματα».

Αναλυτικά η εκπρόσωπος Τύπου είπε:

«Η Επιτροπή ενημερώθηκε από την Ελλάδα και την Αλβανία νωρίτερα το 2016 πως υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για εκκρεμή θέματα τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή επιδοκίμασε την πρόταση της Ελλάδας για δημιουργία μιας πλατφόρμας δομημένου διάλογου σε όλα τα ζητήματα που χρειάζονται να ξεκαθαριστούν και ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν την πρόοδο. Απαντήσαμε κάποιες ερωτήσεις από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχοντας υπόψιν όλα αυτά. Είμαστε ενήμεροι των δεσμεύσεων των δύο πλευρών για ενδυνάμωση του διαλόγου έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο από οποιαδήποτε παρεξήγηση σε όλα τα σχετικά θέματα». «Η Επιτροπή ενημερώθηκε για την πρόθεση των δύο κρατών για να συζητήσουν εκκρεμή θέματα που χρειάζονται ξεκαθαριστούν για να ενδυναμωθούν οι διμερείς σχέσεις. Δεν πήγε παρακάτω από αυτό και δεν λαμβάνουμε καμία θέση σε διμερή ζητήματα» κατέληξε.

Η απάντηση αυτή, σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας «πειστικές εξηγήσεις». Το ΥΠΕΞ χαρακτήρισε απαράδεκτη και ψευδή την τοποθέτηση του Επιτρόπου, τονίζοντας ότι «τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται».